Helyi hírek 2014. december 16. 12:55

A karácsonyi rajz a legbecsesebb ajándék a Kiss családban

Képgaléria
A karácsonyi rajz a legbecsesebb ajándék a Kiss családban
Sekrestyés, harangozó, karbantartó és gondnok a Sarlós Boldogasszony Templomban Kiss Zoltán. Emellett vőfély, néptáncosként évek óta „koptatja a csizmát”, és fafaragással is foglalkozik. Advent idején felsokasodnak az egyházi teendők, de arra gondot fordít, hogy családjában is szép legyen a karácsony.

Feleségem Márti, gyermekeim, Márton, Anna és Lukács ebben az időszakban sokszor hiányolnak engem. Ennek ellenére megtaláljuk a módját, hogy szeretetteljesen ünnepeljük meg a karácsonyt – kezdi az ünnepi történetet Kiss Zoltán. Régebben befaragtam a fenyőfát (ez ma is az én feladatom), beraktam a nappaliba, az angyalkák pedig éjjel feldíszítették. Így reggel csodálkozva ébredhettünk. Ma már ez kicsit másként történik, de a legkisebb gyermek, Mártonka még mindig úgy tudja, hogy az angyalkák varázsolták széppé a karácsonyfát. A nagyobb testvérek mézeskalácsot sütnek, ajándékokat készítenek és segítenek a díszítésben.

- Hogyan telik az ünnep napja?

- Amikor hazaérünk a délutáni ünnepi szentmiséről, akkor megtörténik az ajándékok átadása. Imádkozunk, felolvassuk az evangéliumból a Jézus születéséről szóló részt. Utána a közös vacsora következik, majd elmegyünk a templomba, megnézzük a pásztorjátékot és részt veszünk az éjféli misén.

- Milyenek a család ajándékozási szokásai?

- Nálunk a gyerekek örülnek minden apróságnak. Nincsenek elkényeztetve, tudják az értékeket. Pár évvel ezelőtt egy televízió volt a közös ajándék ,és annak is ugyanúgy örültek, mintha mindenki külön- külön kapott volna ajándékot. Természetesen ők is megajándékoznak minket. A legnagyobb már vásárolgat, de Anna és Lukács összefognak és maguk készítik a meglepetést.

- A gyerekektől kapott ajándékok között van olyan ,amelyik különösen kedves?

- A rajzok. Szinte minden évben kapunk rajzokat. Ezeket egy mappában őrizzük. De legalább ekkora becsben tartjuk azt a képkeretet, amelybe régebbi családi fotókat ragasztottak.

- A családi vacsorának vannak szabályai?

- Hagyományosan készítjük el a családi menüt. Mindig van halászlé és mákos guba. Természetesen az ünnepek alatt asztalra kerülnek a sültek és a töltött káposzta is. -Vőfélyként van feladata ebben az időszakban? - Vannak , akik ilyenkor kötnek házasságot. De én katolikus embernek vallom magam és nagyböjt, illetve advent időszakában nem vállalom a vőfélykedést. Mindennek megvan a maga ideje.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!