Helyi hírek 2024. március 14. 06:00

A napút festője, Csontváry Kosztka Tivadar

Képgaléria
A napút festője, Csontváry Kosztka Tivadar
Folytatódott a képzőművészeti előadás-sorozat, amelyet a Szépművészeti Múzeum „Művészetről Mindenkinek!” címmel indított a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör galériájában. Március 13-án Hegedűs Alexandra képzőművész, a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógiai osztályának munkatársa A napút festője, Csontváry Kosztka Tivadar művészete címmel tartott ismertetőt.

Hegedűs Alexandra rövid bemutatkozás után Csontváry Kosztka Tivadarról, napjaink egyik leghíresebb magyar művészéről, a nemzeti csillagról elmondta, hogy egy kilencgyermekes család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot, Kisszebenen. Fiatal felnőtt éveiben édesapja patikájában dolgozott, elvégezte az Orvostudományi Egyetemet, majd jogot hallgatott. Iglón 1880-ban, 27 évesen egy különös eseménynek volt részese: a patika előtt egy papírra rajzolgatott, amikor egy égi hangot hallott, eszerint ő lesz a világ legnagyobb napút festője, még Rafaelnél is nagyobb. A napút festő kifejezés a későbbi életművének sok helyen meghatározó kifejezése volt, ám a művész soha nem magyarázta meg, hogy mit jelent ez a kifejezés pontosan. Ennek az élménynek a hatására nagyon elszántan kezdett el készülni a festői pályára. Egy kultuszt épített tulajdonképpen maga köré, amely érdekében a leírásai során sok esetben a megjelenített eseményeket kiszínezte, ferdítette.

A folytatásban Hegedűs Alexandra az első Csontváry-festménytől, a Pillangóktól kezdve részletesen ismertette műveit, láthattuk a művészt önarcképeken, megismerhettük festészetének jellegzetességeit a színek elemzésén át a képek szokatlan formátumáig. Az előadó a figyelmet folyamatosan fenntartva, interaktív módon, minden részletre figyelve vezette az előadást, amely során a hallgatóság előtt a teljes Csontváry-életmű kibontakozott.

Az előadás-sorozat március 20-án, szerdán, 16 órakor folytatódik, ahová szeretettel várnak minden művészetkedvelőt.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásban valósul meg.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!