Helyi hírek 2014. december 17. 07:30

Befejeződött a városföldi csatornázás

Befejeződött a városföldi csatornázás
Befejeződött a nagyszabású városföldi csatornázási projekt, mely nettó 700 millió forintos költségvetésből valósult meg. A 27,8 km-es csatornahálózat Városföld mintegy 2000 lakójának szennyvizét szállítja a kecskeméti szennyvíztisztító telepre.







Sikeresen lezárták a KEOP-1.2.0/B/10-2010-0017 kódszámú, „Városföld Község szennyvízelvezetése és tisztítása” című projektet, melynek zárórendezvényén Veszelka Mihály, Városföld polgármestere a projekt megvalósításában közreműködő cégek képviselőivel együtt foglalta össze az eddigi eseményeket és a további tudnivalókat a megjelent érdeklődőknek.

Egy több mint három éve tartó beruházás vált ezzel teljessé, melyre a községnek égető szüksége volt, hiszen korábban Városföldön nem volt kiépített közcsatorna hálózat. Ez azt jelentette, hogy a lakóknak maguknak kellett a szennyvíz gyűjtéséről, tárolásáról és elszállításáról gondoskodniuk, ráadásul ennek mintegy 80%-a tisztítatlanul került a környezetbe. A csatornázással megszüntették ezt a talajvizet szennyező és a település felszín alatti vízkészletét is veszélyeztető tevékenységet. A projekt során a község 551 millió forintos uniós és állami támogatásban részesült, melyet önerőből illetve önerő-támogatásból 119 millió forinttal egészített ki. Ebből fedezték a belterületen lefektetett 22 674 méteres csatornarendszer, valamint az 5,1 km hosszú szennyvíz nyomóvezeték költségeit. Utóbbi az ugyancsak a projekt keretében megépült négy átemelő közbeiktatásával 100%-ban automatizált kapcsolatot biztosít a frissen kiépített hálózat és a kecskeméti szennyvíztisztító telep között.

A Városföldről beérkező szennyvízből a biológiai tisztítást követően napi 0,8 m3 szennyvíziszap keletkezik, melyet a Bácsvíz Zrt. a kecskeméti szennyvíztisztító telepen lévő komposztálóban, kezel, majd hasznosít. A megtisztított víz pedig a Csukás éren keresztül folyik vissza Városföld külterületei felé. December 8-án megtörtént a projekt sikeres záró műszaki átadás-átvétele, az önkormányzat, a Bácsvíz Zrt. megbízásával, üzemeltetésbe adta az elkészült hálózatot, melynek köszönhetően megteremtődött a lehetőség a projekt fő céljának, a lakossági szennyvíz korszerű, környezetbarát elvezetésének és tisztításának tényleges teljesítésére.

A lakosság, megfelelve a vonatkozó jogszabályi kötelezettségeinek, az üzemeltetővel megkötésre kerülő egyedi szolgáltatási szerződés megszületését követően ráköthet az elkészült hálózatra. Várhatóan a 2015 januárjától-decemberéig tartó időszakot követően minimum a lakosság 80% százaléka (550 ingatlan) már igénybe fogja venni a kiépült hálózatot. Fontos kiemelni azonban, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében azokra a tulajdonosok, akik nem kötnek rá 2015. december 31-ig a csatornarendszerre, a jegyzőnek 2016. január 1-től környezetterhelési díjat kell kivetnie.

Ennek mértéke nagyságrenddel magasabb, mint a kalkulált szennyvízdíj, így várhatóan akár magasabb is lehet a rákötési intenzitás a településen. Így a projekt eredményeként az elkövetkezendő 5 éven belül várhatóan az ingatlanok 95%-a, azaz 660 ház, a település mintegy 1900 lakója fogja használatba venni a 2011 és 2014 között kiépített csatornahálózatot. A projekt megvalósításának előkészítése 2010 tavaszán kezdődött el.

Egy évvel később, 2011. március 31-én írták alá a támogatási szerződést. Városföld Község Önkormányzata, a települési hálózat kiépítésére, a közbeszerzési eljárást követően 2013 szeptemberében kötött szerződést a kivitelező céggel, a Swietelsky Magyarország Kft.-vel, mely 2014. szeptember 9-én sikeresen fejezte be a munkálatokat. Ezt követően a Városföldet Kecskeméttel összekötő nyomóvezeték közbeszerzési eljárásának lezárását, majd a kivitelezést követően 2014. december 8-án vált teljessé a települési szennyvízelvezetési hálózat.

A beruházásnak köszönhetően amellett, hogy a korábbi szennyvíz-elhelyezési és -tisztítási problémákból fakadó környezetkárosítást megszüntették, a települést is vonzóbbá tették, hiszen a szennyvízelvezetési hálózat megvalósításával a település belépett az összközműves települések elit klubjába. A települési infrastruktúra fejlesztése révén javul a lakók életminősége, mely hosszú távon az új befektetők számára is célponttá teheti Városföldet.

A jövőben az új vállalkozások munkahelyeket teremthetnek és javíthatják a település versenyképességét, mely egybevág a helyi önkormányzat céljaival. Az elmúlt évek egyik legnagyobb volumenű beruházása hozzájárul az egészséges életfeltételek biztosításához, az élhető környezet kialakításához, fenntartása pedig a település gazdaságfejlesztési programjának egyik fő prioritása.

Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!