Helyi hírek 2024. március 29. 12:00

A tojásfestés királynője várja húsvéthétfőn a locsolókat

A tojásfestés királynője várja húsvéthétfőn a locsolókat
Húsvéthétfőn bárki meglocsolhatja az Ország Nyusziját, azaz a Kecskeméten élő Zsigóné Kati népi iparművészt, a világszerte elismert tojásfestő művészt. Katika igazán élteti a húsvéti néphagyományokat, melynek a tojásfestés mellett a másik fontos pillére a locsolkodás.

Borítókép: Zsigóné Kati

Az Ország Nyuszijával a vármegyei hírportál munkatársa beszélgetett.

– Ön számára talán a húsvét a legnagyobb ünnep az évben. Jól gondolom?

– Majdnem. Számomra, a húsvét nagyon fontos és gyönyörű ünnep, de szívemhez legközelebb a házassági évfordulóm áll szeretett férjemmel. 

– Közeleg a húsvét, nemcsak a sonka, torma, kalács és tojás vásárlása szerepel a bevásárlólistákon, hanem sokaknál a csokoládéból készült édességek, gyerekeknek és locsolóknak. Mit gondol a csokikészítményekről?

– Én mindenkit arra ösztönöznék, idén maga készítsen hímes tojásokat a locsolóknak. Tegye mindezt a gyerekekkel közösen, sokkal szebb lesz mint egy gyári csomagolású csokitojás, vagy egy műanyag tojás asztali dísznek. Higgyék el, tetszeni fog annak, aki kapja. Ráadásul a kézműveskedés egy nagyon jó családi program, sok-sok élménnyel. Összetartó erővel bír. Bár régen az apukák ebben nem vettek részt, de szerintem ettől eltekinthetünk, és velük együtt lehet éltetni a hagyományt.

– Miért nem voltak ott a férfiak?

– A lányos házakhoz tojásfestés idején nem mehetett férfi, nehogy meglássa a tojásokat, amelyet majd locsoláskor kaptak meg. Régen ugyanis a hímes tojás volt a locsolás „bére”.

– Ön milyen tojásokat készít idén?

– Én minden locsolómnak személyre szabott szimbólummal ellátott tojást adok. Előre el vannak készítve, már csak a szimbólumot írókázom rá. Olyat, amilyet kérnek. Ez lehet a szerelem, a gazdagság, a szeretet, a szerencse, az egészség.

– A családoknak mit ajánl: hogyan kezdjenek hozzá a tojásfestéshez?

– A legegyszerűbb, ha vízfestékkel dolgoznak. A tojást főzzék meg, legyen tiszta, de nem kell kifújni. Fessenek rá középre egy nagy keresztet, és a négy vonal közé különböző motívumokat. Ezek lehetnek pontok, vonalak, hullámvonalak, figurák, bármi. Régen a kereszt jelentette a négy égtájat, a pontok pedig a tavaszt, a magvetést szimbolizálták. A tojást a végén fújják le hajlakkal. 

– S ha már említettem a bevásárlólistát, Önök mit tálalnak fel az ünnepi asztalra?

– Hagyománytisztelő család vagyunk, természetesen nálunk sem hiányozhat a tojás, a sonka és kolbász, zöldségkörítéssel. Sőt, még a locsolóimat is megkínálom belőle, akik húsvéthétfőn felkeresnek.

– Ezek szerint idén is lehet Önt locsolni?

– Igen, és nagyon várom már a húsvéthétfőt. Kitárjuk a kapunkat, és bárki jöhet, még a hölgyek is, ha van kedvük.

– A kiállítása látogatható az ünnepek alatt?

– Egész évben várom a kedves érdeklődőket, előre azonban be kell jelentkezni, a programok Zsigóné Kati Facebook-oldalon. Akik kérik, a tárlatom megtekintését színesíthetik saját tojásfestő foglalkozásommal is.

– Sok a programja így húsvét előtt?

– Igen, de nem panaszkodom, valamennyit teljes odaadással és szívvel-lélekkel vállalom, az ország különböző pontjain. Többek között a Corvinus Egyetemen tojásfestésről is tartok előadást. 

– Az elmúlt években több nagyívű tojás remekművet alkotott. Jelenleg dolgozik hasonlóan nagy jelentőségű tojáson?

– Nem, bár a gondolataimban már körvonalazódik egy. Addig azonban nem kezdek bele, mert több éves munka lenne, amíg nem kapnak méltó helyet a korábbi munkáim. Ezek között van négy felbecsülhetetlen értékű is.

– Milyen üzenete lenne az olvasók számára húsvét kapcsán?

– Húsvétkor a magasztosság kiemelt fontosságú. Arra biztatnék mindenkit, kérjenek mindenkitől bocsánatot, akit megbántottak. Régen mindenki megkövette szeretteit. Ez egy gyönyörű gesztus. Ezt lehetne most is gyakorolni. Testileg-lelkileg felemelő érzés lenne.

– Végül, meséljen arról, hogy a közelmúltban a kínai tévében szerepelt.

– Nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy a magyar kultúra napja alkalmából élő közvetítésben lehettem Kínával. Filmet forgatott velem a kínai Li Zhen Úr, a Magyar Kultúra Lovagja. Élő műsort közvetített a lakásunkból, összekapcsolódtunk Kínában élő két művésszel. A húsvéti hagyományokról, a tojásfestés technikáiról beszélgettünk. 
             

Kövessen minket a Facebookon is!