Sport 2014. december 18. 12:30

Kyokushin Karate- versenysport és önvédelem (Összefoglaló videóval)

Képgaléria
Akaraterővel sok minden elérhető ebben a sportágban. Ezt vallja Rádi János, a Kiskunfélegyházi Kyokushin Kumite Sportegyesület 2 danos mestere. A félegyházi egyesület két éves fennállása óta a sportág helyi népszerűsége a taglétszám növekedésében is nyomon követhető. Jelenleg közel harmincan vesznek részt az edzéseken, melyre már 4-5 éves kortól jelentkezhetnek a gyermekek. A kurzusokat a városi strand melletti edzőteremben tartják, külön a gyermek -és a felnőttkorosztály részére.

- Hogyan működik az egyesület?

 

Rádi János, 2 danos karatemester, Kiskunfélegyházi Kyokushin Kumite Sportegyesület:

- Én egy másik szervezetben voltam korábban tag. Két éve kerestek meg, hogy csatlakozzak ehhez a stílushoz. Két éve alapítottuk a Kyokushin Kumite Sportegyesületet, majd az országos szervezethez is csatlakozunk, melynek a 6 danos karatemester, Borza József az elnöke. Országos szinten a taglétszám eléri az ezer főt.

 

- Félegyházán heti öt edzést tartunk. Kedden és csütörtökön 16:30-tól 18 óráig gyermekedzés van. Folyamatosan jöhetnek hozzánk a kisebb gyermekek, így akár a szülőkkel együtt is edzhetnek. A felnőtt tréningeket hétfőn, szerdán és pénteken 17-19 óra között tartjuk.

 

- Kezdetben három-négy fővel alapítottuk az egyesületet, azóta szépen gyarapodunk. Most közel harmincan vagyunk.

 

- A Kyokushin Karatéról lehet tudni, hogy a világ legkeményebb karatéjának tartják. Úgynevezett erőkarate full kontakt szabályrendszerben.

 

- Elsősorban versenysport, vagy önvédelem?

- Ki minek tartja. Lehet versenysportnak is számítani. Tudunk biztosítani versenyzési lehetőséget. Éves szinten 4-5 hazai torna van és akár nemzetközi megmérettetésre is ki lehet jutni. Emellett lehet űzni hobbi szinten is.

 

- Voltunk versenyeken. Én korábban magyar bajnokságot is nyertem. Mivel csak két éve alapítottuk az egyesületet a gyermekek felkészítése is folyamatban van. Február 15-én lesz egy országos verseny, ahol szeretnénk már fiatalokat indítani.

 

- Miként néz ki egy edzés?

- A gyermekek edzését másképp építjük fel, mint a felnőttekét. Van egy segédedzőm, aki a fiataloknál a segítségemre van. A felnőtt kurzusokat fel szoktuk osztani: hétfőn és pénteken küzdő jellegű kurzus van, szerdán pedig technikai tréninget tartunk.

 

- Hogyan kezdheti el valaki ezt a sportágat?

- Bejön az edzőterembe és a szintjének megfelelően részt vesz az edzésen. Fontos, hogy legyen akaratereje, hogy beálljon közénk és lássam rajta, hogy tényleg szeretné a karatét megtanulni.

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!