Helyi hírek 2024. március 19. 17:00

Hogyan közlekedjünk biztonságosan kisgyermekkel?

Képgaléria
Hogyan közlekedjünk biztonságosan kisgyermekkel?
Biztonságos közlekedés kisgyermekkel címmel tartott előadást Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós, bűn- és balesetmegelőzési előadó március 19-én, a városi könyvtár baba-mama klubjában.

A Betűbölcsi vendége a gyermekbiztonsági rendszerek használata kapcsán elmondta, hogy több kategóriába sorolhatók: a nullás csoportúak 0-tól 10 kilóig használhatóak. – Ezekkel a bébiülésekkel, babahordozókkal fordítva kell bekötni a gyermeket az autóba. A legbiztonságosabb az, ha háttal szállítjuk a gyermeket, még akkor is, ha sír és nem tetszik neki. Töréstesztek is bizonyítják, hogy ha a kisgyermek háttal ül az autóban, akkor ütközés esetén meg se mozdul, meg sem érzi azt, hogy mi történik. A nyaka, a feje stabilan benne van a babahordozóban, ezért azt javaslom, hogy minél tovább ebben utazzanak – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az egyes csoportba tartozó ülések 9-től 18 kilóig, a kettesbe 15-től 25 kilóig, a hármas csoportba tartozók pedig 22-től 36 kilóig használhatóak.

– Mindig azt tartsuk szem előtt, hogy a gyerekülésben vagy az ülésmagasítóban úgy üljön a gyermek, hogy a vállán menjen el a biztonsági öv ne a nyakánál. A szülői példát követi a gyermek, így ha azt látja, hogy apa és anya is beköti magát, akkor ő is könnyebben elfogadja, hogy be kell kötni magát a kocsiban. Ha már kicsi kortól rögződik, hogy az övet használni kell a gyerekülésben is, akkor később sem lesz ezzel probléma – mondta.

A szakember azt is ismertette, hogy mikor hagyható el a gyerekülés. Hátul a 135 centi magasságot kell, hogy elérjék a gyerekek, mert hátul lentebb van a biztonsági öv, elől viszont 150 centi kell.

Fekete-Setény Tamara a futóbiciklivel, kisbiciklivel, rollerrel való közlekedésről is beszélt. Elmondta, hogy 3 éves kortól már érdemes elkezdeni tanítani a gyerekeknek a közlekedési táblákat, a gyalogátkelőhely helyes használatát, a piros lámpát. Kicsit később, 5-6 évesen már kezdenek önállósodni, ilyenkor játékosan is lehet őket tanítani. Például hagyni, hogy ők vezessenek el minket az óvodáig, ők mondják meg, hogy hol kell megállni.

– A kerékpáros közlekedésnél is a példa a szülő. A gyerek ezt a példát viszi magával 12-13 éves korban is, amikor már önállóan közlekedik. Ha mondjuk, telefonálunk vezetés közben, akkor ő is közlekedés közben, kerékpáron, vagy az úton átkelve telefonálni fog. Kicsi kortól érdemes megtanítani azt is, hogy melyek a kötelező felszerelések. Például legyen nála mindig világítás és érdemes bukósisakot használni – fogalmazott.

Kiemelte az is, hogy az idei tanévtől 5 félegyházi általános iskolában tartanak KEVE (Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra) oktatást. Ez azt jelenti, hogy a tanmenetbe beépítve, negyedik osztályig, minden hónapban egy alkalommal egy rendőr és a pedagógus közösen tanítják meg a szabályos és biztonságos közlekedés alapjait a gyerekeknek.

Előadása zárásaként a közlekedési hatóság 2022-ben készített statisztikáját is ismertette a helyes biztonsági öv használatával kapcsolatosan. – Siralmas, hogy a gyermekbiztonsági rendszert csupán a közlekedők 60,9%-a használja. A járművezetők 88, az első utasok 87, a hátsó utasok 57 százaléka csatolja be a biztonsági övet – mondta.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!