Helyi hírek 2024. március 20. 16:00

Kossuth Lajosra emlékeztek a Hősök Parkjában

Képgaléria
Kossuth Lajosra emlékeztek a Hősök Parkjában
Kossuth Lajos Emléknapot szervezett, az államférfi halálának 130. évfordulójára emlékezve Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. Az emléknap első eseményére március 20-án, szerdán délelőtt került sor a Hősök Parkjában álló Kossuth-mellszobornál.

Az esemény nyitánya a Félegyházi fanfár volt a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei előadásában, majd a megjelenteket Fekete Beatrix, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke köszöntötte. Külön kiemelte Balla László és Rosta Ferenc alpolgármestereket, Pálfy Gusztáv szobrászművész özvegyét, Pálfyné Ágnest, Szabó Péternét, a KSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóját, Kállainé Vereb Máriát, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökét, valamint városunk díszpolgárát, Laczkóné dr. Szabó Klárát.

Köszöntő beszédében az ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy alig van ma Magyarországon olyan település, ahol ne lenne utca, ami e kivételes államférfi nevét viseli. Mi, Félegyháziak büszkék vagyunk arra, hogy Kossuth Lajos járt nálunk. Evett, ivott a vendéglőkben és minden bizonnyal megszólította városunk lakóit, a csatákban megbarnult haragos kunokat – fogalmazott.

A folytatásban a KSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium műsora következett, ahol Makra Flóra, az intézmény igazgatóhelyettese a következő szavakkal emlékezett Kossuth Lajosra:

– Kossuth Lajos az az államférfi, aki máig ható kultuszával leginkább megtestesíti történelmünk egyik legfényesebb időszakát. Ma, halálának 130. évfordulóján rá emlékezünk. Tanulmányaink során egyre bővül tudásunk Kossuth politikai törekvéseiről, a haza felemelését célzó tevékenységéről és a magyarság nem évülő tisztelete nyilvánul meg abban a tényben, hogy szinte minden településen van szobra, emléktáblája és terek, utcák, közintézmények, egyesületek viselik a nevét. 47 évesen hagyta el Magyarországot, 45-öt töltött száműzetésben, amely másfajta dimenzióba helyezte magyarságát, politikusi mivoltát, tulajdonképpen újra kellett fogalmaznia saját magát és lehetséges szerepeit. A politikával soha nem hagyott fel. (…) Az emigrációs lét magányosságát nagyban enyhítette, hogy városok hosszú sora választotta díszpolgárává. Elsőként Félegyháza tett így, 1886. augusztus 8-án, amit Kossuth Lajos saját kezűleg írt levelében köszönt meg. (…) 130 évvel ezelőtt, március 20-án, este 11 óra előtt 5 perccel meghalt. Halálával személye ismét a világ vezető híreinek témája lett. Torino, Turin városa nagy pompával adta át földi maradványait a budapesti delegációnak. Március 30-án, éjfél után elindult Magyarországra a Kossuth, valamint a felesége és lánya hamvait szállító különvonat. Temetési előkészületei politikai vihart kavartak, a szintén idős Ferenc József még ekkor sem akart nagyvonalúan fátylat borítani a múltra, halálában sem tisztelte meg egykori ellenfelét. (…) Kossuth máig a magyar szabadság nemzetközileg is elismert alakja. Szobra áll New Yorkban, tere, emléktáblával Párizsban, továbbá ő az egyetlen külföldi államférfi, akinek szobrot állítottak a washingtoni Capitoliumban.

Intézményünk 1990-ben vette fel annak a Kossuthnak a nevét, aki az iparostanonc-képzésért is fáradozott és továbbra is nagy tisztelettel ápoljuk hozzáfűződő iskolai hagyományainkat – zárta beszédét Makra Flóra.

A műsorban a tanári kórus előadásában Kossuth-dalokat, az intézmény diákjai prezentálásában verseket, visszaemlékezéseket hallhatott a közönség.

Az esemény zárása a koszorúzás volt, elsőként Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, majd a KSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium helyezte el az emlékezés virágait a mellszobornál.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton     
         

Kövessen minket a Facebookon is!