Sport 2014. december 18. 17:35

Védje meg magát Intensive Krav Magával!

Képgaléria
Védje meg magát Intensive Krav Magával!
Még kevésbé ismert, de egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az önvédelemre kifejlesztett Intensive Krav Maga. Kiskunfélegyházán a városi strand melletti edzőteremben szűk egy éve oktatják e technikát. A kurzusokon 20-25 tag vesz részt, ők az edzések során szituációk segítségével készülnek fel a gyors és hatékony önvédelemre. Az Intensive Krav Maga alapvető célja: legyőzni a támadót visszafordíthatatlan károkozás nélkül.

A félegyházi edzéseket jelenleg Kiss Zsolt vezeti, aki az Intensive Krav Maga magyarországi főinstruktora, az IKME technikai igazgatója:

 

Kiss Zsolt, IKME Technikai Igazgató:

- Az Intensive Krav Maga népszerűsége egyre nagyobb, de még nem annyira ismert. Sportnak nem nevezném, inkább egy önvédelmi rendszer, amit egyaránt ajánlunk gyermekeknek, nőknek és felnőtteknek. Ezzel a rendszerrel meg tudják magukat védeni az adott szituációkban, az utcán, vagy bármilyen más esetben.

 

- Még kevésbé ismert az Intensive Krav Maga, de ennek ellenére, ha jól tudom eléggé sok tagot számlálnak.

- Kiskunfélegyházán 20-25 taggal számolunk. Itt még csak egy szűk évre terjed ki a klubéletünk, de kiváló kis csapatunk van. Próbáljuk az embereket olyan gondolkodásra nevelni, ami segíti őket abban, hogy a mindennapi életben hogyan védjék meg magukat. Emellett csapatot és közösséget építünk.

 

- Hogyan lehet elképzelni egy edzést? Miként épül fel?

- Az Intensive Krav Maga különböző erőnlétet és előképzettséget nem igényel. Már a bemelegítésnél olyan gyakorlatokat használunk, amit tudunk alkalmazni az önvédelem során.

 

- Mennyire nehéz megtanulni?

Az Intensive Krav Magát dr. Avi Bleier fejlesztette ki. Ő már 8 danos karatemester. Az Intensive Krav Maga úgy lett kialakítva, hogy minden korosztály gyorsan megtanulhassa. Fontos, hogy az utcán nem indulunk azonos lehetőségekkel, ezért úgy lettek összeállítva a gyakorlatok, hogy könnyen tanulhatóak és hatékonyak legyenek. Emellett az országok pillanatnyi törvényeit betartsák, ami az önvédelemre vonatkozik. A fő szemlélet az, hogy visszafordíthatatlan, maradandó sérülést ne okozzon a használója. Az emberi élet megóvása a cél egy támadás esetén is.

 

- Az első edzésen ingyenesen részt lehet venni. Én azt szoktam mondani, hogy legyen ez ízelítő mindenkinek. Ki kell próbálni. Nagyon jó kis csapatok vannak szerte az országban. Vannak visszajelzéseink is, amikor sajnos szükség volt arra, hogy használták az Intensive Krav Magát és a tanultak szerint meg tudták magukat védeni egy támadással szemben.

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!