Helyi hírek 2024. március 21. 16:00

A Szépművészeti Múzeum történetét ismerhették meg a Holló-körben

Képgaléria
A Szépművészeti Múzeum történetét ismerhették meg a Holló-körben
Folytatódott a képzőművészeti előadás-sorozat, amelyet a Szépművészeti Múzeum „Művészetről Mindenkinek!” címmel indított a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör galériájában. Március 20-án, Mertus Ágnes művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztályának munkatársa Ha a falak mesélni tudnának – a Szépművészeti Múzeum története képekben címmel tartott ismertetőt.

Mertus Ágnes előadása kezdetén beszélt a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum kapcsolatáról. Megtudhatták a megjelentek, hogy összetartozó intézményekről van szó, közös igazgatással. Sok szempontból fonódik össze a történetük, amelynek részleteit az esemény során ismertette. Korabeli fotók alapján bontakozott ki a megjelentek előtt a múzeum akkori környezete, többek között az is látható volt, hogy 1938 előtt a Szépművészeti Múzeum melletti tér nem egy lekövezett terület volt, hanem impozáns parkokkal díszített. A múzeum megépülését megelőző történelmi hátteret is megismerhették a hallgatók, ahol magyarázatot kaptak arra, hogy a ma is látható gyűjtemény alapját milyen művek alkották. A mohácsi csata után az ország három részre szakadt és a királyi gyűjtemény mind Bécsbe került, így az igazi jelentős alkotások sajnos nem maradtak itt. A Szépművészeti Múzeum képanyaga az elsősorban magángyűjteményekből jött létre, javarészt hercegi családokéból.

Az előadás folytatásában nagyon sok érdekességgel szolgált Mertus Ágnes, amelyek ismeretében átfogó, teljes képet kaphattak az eseményen résztvevők az 1900 és 1906 között, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc tervei alapján neoreneszánsz és neoklasszicista stílusban épült múzeumról.

Az előadás-sorozat március 27-én, szerdán, 16 órakor folytatódik, ahová szeretettel várnak minden művészetkedvelőt.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásban valósul meg.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
          

Kövessen minket a Facebookon is!