Helyi hírek 2024. március 22. 15:50

Rendhagyó szülői értekezlet a könyvtárban

Képgaléria
Rendhagyó szülői értekezlet a könyvtárban
Rendhagyó szülői értekezletre került sor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban március 21-én, csütörtökön Gyermekünk biztonsága szülői kötelesség címmel. Az esemény a 25. Internet Fiesta keretében valósult meg, amit az Informatikai és Könyvtári Szövetség – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – több mint két évtizede szervez.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának társadalmi hatásairól, előnyeiről és veszélyeiről szóló előadások szervezésével segítik az eseménysorozat néhány napja alatt a megjelenteket eligazodni a témában. A 25. Internet Fiesta PRO: értelem és érzelem cím erre a kettősségre kíván reflektálni, utal az online szolgáltatások és azon belül a mesterséges intelligencia objektív hasznosíthatóságára, de a témakörrel kapcsolatos szubjektív – pozitív és negatív – érzéseinkre is.

A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót Tanács László rendőr őrnagynak, a  Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakelőadójának. Az őrnagy elmondta, hogy az online csalások jelenléte a Covid óta megszaporodott és nincs ma olyan társadalmi réteg, aki biztonságban érezhetné magát. Hozzátette: a falvakban, tanyákon élő emberek, akik korábban soha nem találkoztak bűnözőkkel, ha most felveszik a telefont, akkor lehet, hogy a vonal túlsó végén egy csaló próbálja meg őket valamilyen cselekményre rábírni. Egy rossz, átgondolatlan tettel így akár teljes vagyonukat elveszíthetik. A Covid másik negatív hatása a gyermekek egyre növekvő online jelenléte, amire abban az időben rákényszerültek. A probléma abban áll, hogy a gyermekek úgy csöppentek ebbe a világba, hogy semmiféle előképzettségük nem volt, senki nem figyelmeztette őket az internet veszélyeire – fogalmazott Tanács László.

A szót a folytatásban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársai, Horváth Julianna és Aradi Zoltán vették át. Megtudtuk, hogy egy  2015-ös felmérés szerint a 15 évesek naponta átlagosan 420 alkalommal nyúltak a telefonjuk után, míg egy 2023-as statisztika már megmutatta, hogy átlagosan napi minimum négy órát töltenek a gyerekek az online térben, ebből kettőt közösségi médiában. Az előadók részletesen bemutatták a közösségi média azon szegmenseit, ahol áldozattá válhatnak a fiatalok. Szót ejtettek a biztonságos, erős, minimum 20 karakteres jelszavak használatának fontosságáról, a zárt profilokról, a tiltásokról, törlésekről. Felhívták a figyelmet a közösségi médiában megosztott képekkel kapcsolatos esetleges veszélyekre, amelyek alapján szintén csalók és zaklatók célpontjaivá válhatnak. Az online játékokra is kitértek, valamint azok túlzott használatáról is fontos információkat osztottak meg a megjelentekkel.

A mesterséges intelligencia térnyerése is témája volt az előadásnak, elmondták többek között azt is, hogy az általános iskolás korosztály már nemcsak ismeri a ChatGPT-t, hanem előszeretettel alkalmazza is azt, olykor iskolai fogalmazásoknál. Az előadók hangsúlyozták a kommunikáció fontosságát családon belül, hiszen egy-egy online zaklatás tragikusabb kimenetele előzhető meg a megfelelő bizalmi szülő – gyermek kapcsolat kialakításával és a rendszeres kommunikáció hatására.

Végezetül a felnőttek internetes magatartása is témája volt az előadásnak. Nyomatékosan felhívták rá a figyelmet, hogy a gyermeket ábrázoló kép nem a szülő, hanem a gyermek tulajdona. Néhány szülő hajlamos túlzásba esni és elárasztják a közösségi médiát a gyermekük fotóival. Az UNICEF statisztikája szerint egy 12 éves gyerekről körülbelül 1300 fénykép található az interneten.

A folytatásban az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa, Surányiné Pap-Ferenc Izolda védőnő tartott ismertető előadást. A téma az illegális elektromos dohánytermékek voltak, kiemelve az Elf Bar-t, a Poco Bar-t és a Snüsszt.

A program végén a megjelenteknek lehetőségük volt a szakemberektől kérdezni.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!