Helyi hírek 2024. március 22. 17:00

Az internet veszélyeit bemutató színdarabot nézhettek meg a fiatalok

Képgaléria
Az internet veszélyeit bemutató színdarabot nézhettek meg a fiatalok
Az internet veszélyeire felhívó színdarabot nézhettek meg a középiskolások március 22-én, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban. Az esemény Kiskunfélegyháza Város Rendőrkapitánysága szervezésében, a Kreatív Mozaik Alapítvány, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A programon Csányi József köszöntötte a megjelenteket és személyes ismeretségéből vett példán keresztül szemléltette a digitális világ árnyoldalait: egy fiatal lány az interneten keresztül érintkezett egy fiúval és intim tartalmú képeket is megosztott vele. Az idő múlásával azonban a lány viselkedése megváltozott, kiderült, hogy a fiú zsarolta őt az elküldött fotókkal. Ez a megrázó eset rávilágít arra, hogy az online kapcsolatok kockázatai súlyosak lehetnek, és arra ösztönöz minket, hogy körültekintően bánjunk az internetes kommunikációval és megosztott tartalmakkal. Javasolta, hogy inkább élvezzék a valódi kapcsolatokat és az élő találkozásokat, ahol a személyes élmények valóban megélt értékeket teremtenek.

B. Szabó Orsolya rendezte és a bajai BajArt Egyesület tagjai játszották el a Cyberbully – Internetes zaklató című színdarabot, amiben a 17 éves Casey váratlanul szembesül egy személyes és digitális kálváriával: a cselekmény során Casey, az átlagos tinilány, egy rosszindulatú megjegyzésre bukkan saját magáról a Twitteren, amit az egykori partnerének köszönhet. Kitartóan keresve a bosszút, egy osztálytársához fordul, aki látszólag segít neki visszavágni. Ám hamarosan kiderül, hogy ez a segítő szándékú társ csak egy álarcot visel, mögötte pedig egy ismeretlen kiberbűnöző lapul, aki a digitális teret használja fel arra, hogy hatalmába kerítse Casey online jelenlétét és életét. Az előadás kiemelkedően aktuális, hiszen a 21. században a fiatal generációk többsége szinte teljesen integráltan él a világhálón. Profilokat hoznak létre különböző közösségi médiaplatformokon, és az interneten keresztül tartják a kapcsolatot barátaikkal és családtagjaikkal. Azonban ez a digitális hozzáférhetőség sajnos megnyitja az utat a zaklatók, a kiberbűnözők és az online erőszak előtt is.

Az előadásnak nem csupán a története érdekes és tanulságos, hanem az is, ahogyan ábrázolja az internetes zaklatás társadalmi és pszichológiai vonatkozásait.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton  
        

Kövessen minket a Facebookon is!