Helyi hírek 2024. március 23. 06:00

Megdöbbentő tények a vízgazdálkodásról

Képgaléria
Megdöbbentő tények a vízgazdálkodásról
Rendkívül tanulságos és megdöbbentő előadást tartottak a víz világnapja alkalmából az általános iskolások számára. Március 22-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Temesvári Péter és Meizl Zita, a Bácsvíz Zrt. munkatársai magyarázták el részletesen a vízgazdálkodás menetét és fontosságát.

Az esemény a 25. Internet Fiesta keretében valósult meg, így a diákok nemcsak új ismereteket szereztek a vízről és annak kezeléséről, hanem rávilágítást kaptak arra is, hogy az internet és az online kommunikáció hogyan játszhat szerepet a környezetvédelemben és az innovációban. A rendezvény célja volt, hogy felhívja a figyelmet a vízvédelem fontosságára és ösztönözze a fiatalokat a környezettudatos gondolkodásra és cselekvésre.

Temesvári Péter fejlesztési és térinformatikai osztályvezető bemutatta a Kék-Zöld elnevezésű innovatív és zöld víziközmű-szolgáltatást, amelynek célja a fenntartható vízkezelés és a környezetvédelem elősegítése. A diákok betekintést kaptak abba, hogyan lehet a vízközmű-szolgáltatásokat zöld és fenntartható módon fejleszteni. Elhangzott, hogy a cég igyekszik olyan innovatív fejlesztéseket alkalmazni, amelyekkel csökkenthető az ökológiai lábnyomunk. Kiemelte, a napjainkban környezettudatos megoldások, mint a napelem, vagy az elektromos autók üzemeltetése könnyítést jelenthet a természetvédelemben, de ezek fenntartásához is víz szükséges.

Meizl Zita HR és kommunikációs vezető egy izgalmas előadást tartott Megengedheted magadnak címmel, amelyben kiemelte a vízgazdálkodás fontosságát és arra buzdította a hallgatóságot, hogy felelősségteljesen használják ezt a véges erőforrást. Megtudtuk: a Föld vízkészletének csupán három százaléka édesvíz, amiből jelentős mennyisége hó, jég formában, illetve a kőzetek közötti rétegben található. Ebből 0,007 százaléka van felszínen, vagyis könnyen elérhető, nem túlszennyezett és majdnem azonnal használható. Ezt hívják úgy, hogy hidrológiai James Bond-arány.

Szó esett a digitális és a gazdasági világ vízszükségletéről. Példaként kiemelte a Microsoft és a Google vállalatokat, amelyeknek összesen 27,6 milliárd liter vízre van szükségük a működésre. Ez az óriási mennyiségű tisztavíz a számítógépek hűtésére, az adattárolásra és az irodarendszerek fenntartására kell. De, a ruha- és élelmiszeripar is jócskán használ vizet: egy csészényi kávéhoz 140 liter, egy kilogramm marhahúshoz 13 ezer liter, egy póló előállításához 2700 liter víz szükséges.

Előadása végén néhány diákot kihívott magához és azt kérte tőlük, hogy a jelöletlen poharakból igyanak egy-egy kortyot és mondják meg melyik a palackozott, illetve a csapvíz. A gyerekek nem tudtak különbséget tenni. Ezzel a teszttel szerette volna bemutatni, hogy a csapvíz ugyanolyan, ha nem finomabb, mint az ásványvíz. Mindenkit a csapvíz ivásra ösztönzött, hiszen Magyarországon a vezetékes rendszert folyamatosan ellenőrzik és a legszigorúbb elvárásoknak is megfelel.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!