Helyi hírek 2014. december 17. 09:00

Jutalomfalattal ünnepelnek

Képgaléria
Jutalomfalattal ünnepelnek
Néhány szerencsés kutyus új gazdája társaságában várhatja már az angyalkát. Persze a kutyamenhelyen maradtaknak sem lesz ugyanolyan a karácsony, mint a többi nap: ők jutalomfalattal és más finomságokkal ünnepelnek.

Marancsikné Némedi Erzsébet, a Fido Bácsi Közhasznú Alapítvány titkára, a Herosz Kiskunfélegyházi szervezetének elnöke díszekkel varázsol állatok karácsonyfáját a menhely előtt álló fenyőfából, amely alatt bárki elhelyezheti az árva kutyáknak szánt adományát. Ottjártunkkor éppen Németországból érkezett bőséges ajándék: minőségi tápokat, konzerveket, vitaminokat, játékokat küldtek a távol élő állatszeretők Félegyházára. A mikrobusz visszafelé sem ment üresen, hat kutya utazott örökbefogadójához. Ettől sajnos nem lett több hely a menhelyen, mivel ugyanennyi eb került be az elmúlt héten. Chip - bár 2013 óta kötelező volna - egyikben sincs.
 

Erzsike és munkatársai a karácsonyt is az állatok között töltik.
 

- Szenteste vagy szilveszter, mindegy! Ugyanúgy el kell látni az állatokat, mint bármely hétköznap. Ki kell takarítani, etetni… Évek óta megrendezzük az állatok karácsonyát. Feldíszítjük a fenyőfát, aminek az alja lassan megtelik finomságokkal, plédekkel, edényekkel… és kapunk pénzadományt is - avat be az ünnep részleteibe Erzsike. A családosok ilyenkor a szokásosnál kicsit korábban elmehetnek, ő tovább marad. Mint mondja, neki a kutyák a családja. Otthon nem tart állatot, ahhoz túl sokat van távol. Az állatmenhely öreg tacskóját, a rangidős Totót viszont a sajátjának tekinti. Itt többet élvezhetik egymás társaságát, mintha hazavinné. A nyugdíjas pedagógus személyes példájával mutatja: az állatvédelem nagy elköteleződés, rengeteg áldozat. Évek óta nem utazott el hosszabb időre, számára nincs ünnep- vagy munkaszüneti nap. Erre nem túl sok ember kapható.

A félegyházi elkóborolt ebeknek azonban szerencséjük van. Erzsikén kívül Huszka Tamás telepvezető, dr. Medgyesi József állatorvos, számos önkéntes, és a telep alulfizetett dolgozói is elkötelezettek a sorsuk iránt. És szerencsések azért is, mert Baranyi-Réczicza Tímea segítségével és külföldi állatvédelmi szervezetek közreműködésével évente száznál több kutyát fogadnak örökbe.

T. T.

Fotó: Kürti László

 

Kövessen minket a Facebookon is!