Sport 2024. március 23. 12:00

A gátfutás magyar királya érkezik Kiskunfélegyházára

A gátfutás magyar királya érkezik Kiskunfélegyházára
A békéscsabai származású atléta, a világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes Baji Balázs lesz a József Attila Sportiskolai Általános Iskola vendége március 25-én, hétfőn. Az esemény a Küzdj meg a bajnokkal! program keretében valósul meg, amelynek célja az iskolás gyerekek rendszeres sportolásra rávezető, a sportszeretetet elősegítő, egészségtudatos nevelése. Testnevelő tanárok ezúttal nem mások, mint Magyarország olimpiai érmesei, olimpikonjai, világ- és Európa-bajnok sportolói.

Borítókép: AFP

Baji Balázs olyan karriert futott be, amely motiváló lehet az új generáció számára. 2011-ben robbant be a nemzetközi mezőnybe az utánpótlás Eb-n szerzett ezüstéremmel. Itthon ritkán talált legyőzőre, összesen 19 felnőtt magyar bajnoki címet szerzett. Mindkét gátfutó távon ő tartja a magyar csúcsot: 110 méteren 13,15 másodperc, 60 méteren 7.53 másodperc a rekordja.

Egy feledhetetlen cselekedetéért Fair Play-díjat kapott. A 2012-es olimpia 110 méteres gátfutásának előfutamában többen is buktak, köztük az olimpiai bajnok Liu Hsziang is. A kínai sportoló előbb hosszan ült a földön, majd egy lábon ugrálva érkezett be a célba. Baji Balázs ekkor, a célegyenesben odament kínaihoz, és magasba emelte ellenfele kezét.

Két olimpián szerepelt: 2012-ben Londonban az előfutamban kiesett, a 2016-os riói ötkarikás játékokon viszont az elődöntőig jutott. A 2016-os amszterdami szabadtéri Európa-bajnokságon szerzett ezüstöt 110 méter gáton, egy évvel később pedig a londoni világbajnokságon lett bronzérmes.

A 2017-es esztendő nem csak a vb-bronz miatt mérföldkő, hiszen ebben az évben háromszor javította meg az országos csúcsot, jelenlegi, 13.15 másodperces rekordját július 4-én a Gyulai Memorialon érte el. Az esztendő megkoronázásaként 2017-ben az Év Sportolója-díjat kapta.

Sportkarrierje közben tanulmányait sem hanyagolta el, állatorvosként végzett.

2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

2021 szeptemberében jelentette be visszavonulását.

(forrás: Küzdj meg a bajnokkal!)

Z. A. 
       

Kövessen minket a Facebookon is!