Helyi hírek 2024. április 2. 08:00

Könyvtársarok – A gyermekkönyvek nemzetközi napja

Könyvtársarok – A gyermekkönyvek nemzetközi napja
1967 óta, április 2-án, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján tartják világszerte a gyermekkönyvek nemzetközi napját. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvek és az olvasás szeretetére már egészen fiatal korban.



Minden évben más ország vállalja az eseménysorozat támogatását. Az adott ország egy felkért neves írója üzenetet küld a gyerekeknek, egy ismert képzőművésze pedig plakátot tervez a programhoz. 2001-ben Magyarország szervezte a központi rendezvényeket és Janikovszky Éva üzenetét olvashatták az egész világon.



Kevesen tudják, hogy Süsü, Pom Pom, Mirr-Murr vagy a nagy Ho-Ho-Ho-Horgász kedves figuráinak megalkotója, Csukás István is ezen a napon született.



A szülők az olvasóvá nevelés módszereiről, a klasszikus és a kortárs gyermekirodalmi alkotásokról a Petőfi Sándor Városi Könyvtár GyermekBirodalmából is tájékozódhatnak, ahol a szebbnél szebb kiadványokat korosztályok szerint rendezték el. A könyvtárosok a legkisebbeknek a kemény lapból álló lapozókat, az óvodásoknak a képeskönyveket és a hangzó anyaggal készült kiadványokat ajánlják. Lekötik a gyermekek figyelmét a jól szerkesztett, színes, vidám rajzokkal illusztrált, sok kis nyitható füllel ellátott ismeretterjesztő könyvek is. A mesék mellett a Most én olvasok! sorozat tagjait azok az alsósok is betűzhetik, akik az olvasástanulás elején járnak. A felsősöknek, a fokozatosság elvét követve, előbb a rövidebb, majd a hosszabb regényekkel érdemes megismerkedniük.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!