Helyi hírek 2024. március 27. 18:00

Bűnmegelőzés – Hamis befektetési lehetőségek

Bűnmegelőzés – Hamis befektetési lehetőségek
Kiskunfélegyházán is folyik nyomozás olyan csalással végződő ügyekben, amely során a kiberbűnözők visszautasíthatatlannak tűnő befektetések, pénzügyi kiskapuk lehetőségével kecsegtetve vernek át és károsítanak embereket.

A módszerek változatosak, a befektetésekkel kapcsolatos legelterjedtebb csalások esetében olyan területeken kínálnak vonzó lehetőségeket, mint például a részvények, a kötvények, a kriptovaluták, a ritka fémek, a tengerentúli ingatlanok vagy az alternatív energia. Ezeket a befektetési lehetőségeket gyakran – a tudtuk és beleegyezésük nélkül – közismert emberek, sportolók, modellek képeivel és ajánlásával hirdetik.

Mit tegyen, hogy ne váljon ilyen csalás áldozatává?

Ne vegye fel a telefont, ha híváskor ismeretlen külföldi hívószámot jelez ki a telefonja, és ne is hívja vissza rögtön – először ellenőrizze azt! Különösen legyen óvatos akkor, ha olyan külföldi számról hívják, ahol nem él ismerőse vagy ahonnan nem vár hívást.

Egy internetes kereséssel utánajárhat annak, hogy az adott telefonszámmal kapcsolatban korábban felmerül-e a csalás gyanúja: ha igen, nagy valószínűséggel talál ezzel kapcsolatos információt a világhálón.

Az ismeretlen előhívószámokról érkező külföldi hívások egyedileg és csoportosan is letilthatók. Az egyedi hívószámokat a készülék beállításaiban lehet letiltani, míg az előhívószámok csoportos letiltása a szolgáltató ügyfélszolgálatán kérhető.

Mindig gyanakodjon, ha

– az a megérzése támad, hogy ez „túl szép, hogy igaz legyen”;

– a közösségi médiában újra és újra találkozik ezekkel a hirdetésekkel;

– folyamatosan kapja a kéretlen telefonhívásokat;

– gyors megtérülést ígérnek és biztosítják arról, hogy a befektetés biztonságos;

– az ajánlat csak korlátozott ideig él, kimaradhat, lemaradhat róla;

– az ajánlat csak Önnek érhető el, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla!

Utasítsa el a befektetési lehetőségekkel kapcsolatos kéretlen telefonhívásokat, bármilyen egyszerű és könnyű pénzszerzésről, meggazdagodásról szólnak is!

Pénz átadása vagy befektetése előtt mindig kérjen pénzügyi tanácsot egy független féltől, szakértőtől!

Óvakodjon a jövőbeli csalásoktól! Ha egyszer már befektetési csalás áldozatává vált, a csalók valószínűleg újra megkeresik, vagy eladják adatait más bűnözőknek!

Értesítse a rendőrséget, ha gyanakszik!

                           

Kövessen minket a Facebookon is!