Helyi hírek 2024. március 25. 08:00

Körkérdés: Esett már áldozatul valamilyen csalásnak?

Körkérdés: Esett már áldozatul valamilyen csalásnak?
Az online vásárlások és eladások növekvő népszerűsége sajnos magával hozza annak a veszélyét is, hogy könnyen csalók célpontjává válhatunk. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az adok-veszek oldalakon hirdetett termékekre különféle átverésekkel próbálnak jelentkezni. Ezek a csalók gyakran különös módon, magyartalanul, furcsa körülmények között próbálnak üzletet kötni, például előreutalást kérnek. Az internetes átverések azonban nem mindig ilyen könnyen felismerhetők. Az alábbi félegyházi lakosok esetei rávilágítanak az online bizalom sérülékenységére és hangsúlyozzák, hogy mindig óvatosnak kell lennünk a tranzakciók során.

Szalontai Enikő (31)
Az én és családtagjaim telefonjára is rendszeresen érkeznek olyan SMS-ek, amiben az adatainkat próbálják kicsalni. Szerencsére mindig elővigyázatosak vagyunk az ilyen esetekben, így még nem ért kár bennünket emiatt. A telefonomon mindig kéretlennek jelölöm ezeket az üzeneteket, csökkentve az adathalászat kockázatát. 




Dudovitsné Fekete Nóra (38)
– Többször fordult már elő, hogy az adok-veszek oldalakon meghirdetett termékeimre az ország másik feléből jelentkeztek vevők. Tört magyarsággal írják, hogy előre utalással rendezik az árát, csak küldjem futárral. Válasz nélkül szoktam őket letiltani. Üzenetben is kaptam már felszólítást, hogy a csomagom kézbesítése szállítási cím hiányában szünetel, ezért pótoljam a csatolt linken, holott nincs is épp rendelésem.




Kötelesné Ildikó (52)
– Körülbelül nyolc évvel ezelőtt internetcsalás áldozatává váltam. A lányomnak szerettem volna venni egy laptopot, így a Jófogást böngésztem. Találtam egy nagyon jó állapotú gépet, így nem is volt kérdés, hogy megrendelem. Az eladóval leegyeztettem mindent, elutaltam neki az összeget, csomagkövető linket is küldött. Megbeszéltük a postára adás napját is, így igazgatottan vártam és figyeltem a laptop megérkezését. A laptop végül nem nálam, hanem Budapesten landolt, így megkérdeztem az eladót, hogy biztosan a lakcímemre küldte-e. Az eladó napokra eltűnt, ezért mindent megtettem annak érdekében, hogy kiderítsem, hol van a rendelésem. Végül sikerült és felvettem a kapcsolatot azzal, aki megkapta a csomagot. Elmondta, hogy hozzá sem érkezett meg a laptop, helyette egy téglát kapott. Hetekkel később kiderült, hogy nemcsak mi ketten lettünk áldozatok, hanem még rajtunk kívül 17 embertől csaltak ki pénzt. Így végül mind a tizenheten feljelentést tettünk, rendőrségi ügy lett belőle.




Seres Szilvia (33)
– Pár hónappal ezelőtt árultam a neten a kisfiam kinőtt ruháit, cipőit. Egy hölgy rám írt vásárlási szándékkal, hogy majd ő felveszi a kapcsolatot a Foxpost céggel. Tudja, hogy minden kiadás őt terheli, de ehhez kellenek a számlaadataim. Természetesen ezt furcsállottam, hiszen én évek óta adok-veszek és soha nem futottam bele ilyenbe, de a hölgy annyira rutinos volt, hogy rengeteg képet csatolt a Foxpost szolgáltatásról, az átutalt összegről. Igencsak meggyőző volt, végül sajnos bedőltem neki: megadtam neki az adataimat, azonban a netbankom nem engedte a tranzakciót. Ezt közöltem a hölggyel, de ő váltig állította, hogy nem gond, már ő is járt így, de a férje számlájáról sikerült megoldania. Így kiadtam a férjem adatait is. Akkor vált gyanússá a dolog, amikor a férjem bankja küldött egy üzenetet, amiben megkérdezték, valóban ő indította-e az utalást. Felhívtam a Foxpost szolgáltatót, hogy utána járjak a dolognak és azt ajánlották, azonnal tiltsam mindkettőnk netbankját és kártyáját, ugyanis nekik ilyen házhoz menős szolgáltatásuk nincs és csalás áldozata lettem. A hölgy egyébként az internetes portálon digitális médiakezelőként szerepelt. Ez alapján semmi rosszra nem gondoltam. Másnap ismét írt a nő, hogy nem érkezett meg az utalásom, ezért próbáljam meg még egyszer, de azonnal tiltottam őt. Még utána két nappal később újra próbálkozott egy másik profilképpel. Azóta rengeteg ilyen foglalkozású érdeklődő ír, de azonnal tiltom őket. Hála Istennek, szerencsésen megúsztuk, de a tanulságot levontam: soha senkinek nem szabad kiadni a személyes adatainkat!




Mészáros Márta (55)
– Egyszer a bankom biztonsági felügyeletéről hívtak fel telefonon, hogy erősítsek meg egy venezuelai, a számlámról indított utalást, amiről nem tudtam. Megkérdezték, hogy én kezdeményeztem-e az utalást. Mondtam, hogy nem, így zárolták a számlámat biztonsági okokból. Küldtek egy másik bankkártyát, azóta szerencsére nem történt velem ilyen. Arra tudok gondolni, hogy egy internetes vásárlás alkalmával lophatták el az adataimat. Én nagyon szerencsésen megúsztam az adathalász-visszaélést, de egyszer például pont banki ügyeket intéztem, amikor a mellettem levő asztalnál egy férfi arra panaszkodott, hogy valaki illetéktelen kétmillió forintot leemelt a számlájáról. Ez az eset megerősített abban, hogy nagyon oda kell figyelni az online térben mit adunk meg és mentünk el a rendszerben. Előtte sem és azóta sem veszek internetes áruházból semmit, mert nem tartom biztonságosnak a felületet.




Raffa Ildikó (55)
– Néhány hónappal ezelőtt a telefonszámommal éltek vissza. Az interneten egy program segítségével rendszeresen hívást indított valaki az én számomról, de nem szóltak bele. Ez úgy derült ki, hogy egy vidéki hivatalból visszahívtak, hogy nem fogadott hívást észleltek az én számomról és feljelentéssel fenyegettek zaklatás miatt. Nagyon meglepődtem. Elmondtam, nem én telefonáltam. Ez egyre gyakoribbá vált, így bementem a telefonszolgáltatóhoz, hogy megtudjam, mi lehet a háttérben. Az ügyintéző ellenőrizte a híváslistámat és ott sem szerepeltek a szóban forgó számok a kimenők között. Ők világosítottak fel erről a fajta csalásmódról. Azt tanácsolták, kérjek új számot, de az is az én költségem lett volna, ráadásul nem szerettem volna megválni az évek óta használt telefonszámomtól. Szerencsére azóta nem történt ilyen eset.




Papp Viktória (37)
A digitális technológia robbanásszerű fejlődése sajnos magával hozta az online térben a digitális bűnözések (kibertámadások) egyre szélesebb körű elterjedését és rafinált módszereit. Éppen ezért nagyon résen kell lennünk ezen a területen is. Vannak alapvető szabályok, amikre oda kell figyelnünk, nehogy kicsaljanak tőlünk személyes adatokat, bankszámlainfókat. Idegennek soha ne utaljunk előre pénzt, figyeljünk arra, hogy milyen alkalmazásokat töltünk le, mert sok agresszív adathalász van. Léteznek úgynevezett "scam" programok, amikkel ha nem vigyázunk, sok pénzt is bukhatunk! Többször kaptam már sms-ben különböző víruslinkeket, hogy csomagom érkezett, vagy a bankom nevében jelentkeznek, ilyenekre sosem szabad rákattintani! Jelenleg a digitális technológiai innovációk világában tevékenykedem, így fontos számomra az adataim védelme, amire különös figyelmet fordítok. Mindenhez számos kód tartozik, úgy a biztonságos.

V. B.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!