Helyi hírek 2024. március 29. 06:00

Húsvéti üzenet: A szeretet mindig győzedelmeskedik

Húsvéti üzenet: A szeretet mindig győzedelmeskedik
A húsvét sokkal több, mint egy ünnep: olyan időszak, amikor elmélyedhetünk a keresztény hit legmélyebb tanításaiban és megtapasztalhatjuk az élet megújulásának reményét, amit Krisztus feltámadása hozott el számunkra – mondta el Geszler Pétert, a Kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony templom – Ótemplom plébánosa, amikor a húsvét valódi tartalmáról kérdeztük. Péter atya szerint mindez arra ösztönöz bennünket, hogy felülvizsgáljuk életünk prioritásait, közelebb kerülve Istenhez és egymáshoz.

– Ahogy közeledünk a húsvéti ünnephez, elengedhetetlenül fontos, hogy mélyebben megértsük és átéljük: a húsvét – mint a keresztény egyház legjelentősebb ünnepe – az emberi lélek mélyebb rétegeire is rávilágít. Általánosságban elmondható, hogy a karácsony könnyebben befogadható, mivel egy születésnap köré fonódik, míg a húsvét súlyosabb, komolyabb témát érint: a keresztet és a szenvedést. Ugyanakkor éppen ez a szenvedés hordozza magában az ígéretet és a reményt, hogy az Isten fénye végül legyőzi az életünk sötétjét és az élet győzedelmeskedik a halál felett.

A húsvét üzenete olyan alapvető kérdésekre ad választ, amelyek az emberi létezés legmélyebb rétegeit érintik: miért vagyunk itt, mi az életünk értelme? Ez az ünnep arra buzdít minket, hogy szembenézzünk saját céljainkkal és értékeinkkel, és feltegyük a kérdést magunknak, hogyan tehetjük jobbá a világot körülöttünk. A feltámadás reményétől vezérelve készülünk arra, hogy eljussunk a mennyek országába, és hogy mindennap közelebb kerüljünk Istennel való találkozásunkhoz. Ezek az isteni találkozások lehetőséget adnak arra, hogy elmélyítsük hitünket és kapcsolatunkat Istennel, ami erőt és vigaszt nyújt életünk minden területén. Az ilyen találkozások képesek megmozgatni elkeseredettségünket és szorongásainkat, segíteni minket abban, hogy átlépjünk az életünkben felmerülő nehézségein, és reményt adva új kezdetekhez, végső soron az élet győzelméhez a sötétség felett. Az ünnep emlékeztet bennünket arra, hogy még a legmélyebb sötétség és szenvedés közepette is mindig van remény és lehetőség az újrakezdésre, az újraéledésre. Arra inspirál minket, hogy értékeljük a közösség erejét és az együttlét fontosságát, és hogy szeretetben és megértésben éljünk egymással. A családi és baráti összejövetelek, az összetartozás megerősítése mind olyan elemek, amelyek szorosan kapcsolódnak az ünnep üzenetéhez, és amelyek újraéledésre hívják fel a figyelmünket, és emlékeztetnek bennünket az élet értékére és csodáira.

Összességében a húsvét üzenete arra buzdít bennünket, hogy higgyünk a megújulásban és a reményben, hogy ünnepeljük az életet és az együttlétet szeretteinkkel. Legyen ez az ünnep számunkra emlékeztető arra, hogy mindig találhatunk erőt a nehézségek legyőzéséhez, és hogy a szeretet mindig győzedelmeskedik – zárta gondolatait Geszler Péter.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!