Helyi hírek 2024. március 28. 08:00

A testet és lelket ápoló böjt

A testet és lelket ápoló böjt
A keresztény hagyományban a hamvazószerdától húsvétig tartó időszak a nagyböjt ideje. Ez a negyven napos ünnepre való felkészülés az úgynevezett bűnbánati időszak, amikor az étkezést is komoly tilalmak korlátozzák. Szalontai Enikő dietetikust a böjt típusairól, előnyeiről és kihívásairól is kérdeztük.

Borítókép: Startlap

– Mit nevezünk böjtnek?


– A legegyszerűbb értelmezése szerint az, amikor az ember ételt és folyadékot sem fogyaszt. Vannak, akik vallási okokból tartanak böjtöt: a kereszténységben például a pénteki böjti napnak, illetve a húsvét előtti nagyböjtnek van hagyománya. Az iszlám hívei pedig a ramadánt tartják. De régóta ismertek, és manapság egyre népszerűbbek a különböző, egészségmegőrzési okokból alkalmazott böjtölési gyakorlatok is. A böjt minden esetben egy megtisztulási folyamat része, aminek célja a megújulás, a testi és lelki egyensúly visszaállítása. A legújabb kutatások szerint jótékonyan hat a sejtek megújulására, ami a daganatos megbetegedések megelőzését segítheti elő.

– Mire érdemes odafigyelni böjt idején?

– A szervezet számára hasznos böjtölés nem korlátozza a folyadékfogyasztást, ételek tekintetében pedig sok friss zöldséget, gyömölcsöt tartalmaz. Mindez azért fontos, mert a folyadék és a rostok magasabb bevitele segíti a méregtelenítést és jó hatással van a bélflórára is. Mivel a szervezetünknek egy rövidebb táplálkozási időtartam alatt kell a szükséges tápanyagokhoz hozzájutnia, az étrendet úgy kell összeállítani, hogy összetételében ennek leginkább megfeleljen.



– Milyen népszerű böjtöket különböztethetünk meg?

– Manapság az egyik leggyakoribb – és a hétköznapokban talán a legkönnyebben kivitelezhető – az úgynevezett 16/8-as időszakos böjt. Ebben az esetben 16 órát éhezik az ember és a fennmaradó 8 órában táplálkozhat, így 16 órában a hormonális változások következtében a sejtmegújulás előnyösebben működhet. Ezekben a rövidebb ideig tartó böjtökben a hangsúly inkább azon van, hogy mikor fogyasztunk ételt. Ennek is léteznek különböző változatai, például a 14/10-es, vagy a 18/6-os megosztás, de van olyan típusú böjt is, amikor a hét öt napján a megszokott módon étkezünk, két napon csak minimális kalóriát viszünk be. Időszakos böjtöt maximum 3 napig javasolt tartani, negyedévente 1 alkalommal. Fontos tudni, hogy a túlzásba vitt böjtölés esetén előbb-utóbb tápanyaghiányos állapot alakul ki.

– Hogyan lehet jól böjtölni?

– A böjtre fel kell készülni! Elkezdése előtt már ne fogyasszunk túl nehéz, zsíros ételeket és célszerű csökkenteni az adagok mennyiségét is. Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását legjobb kihagyni, a folyadékét viszont érdemes növelni.  

Fontos kihangsúlyozni, hogy a böjtölés nem való mindenkinek. Nem javasolt várandós és szoptató édesanyáknak, gyerekeknek, illetve számos alapbetegség – például szív- és érrendszeri, anyagcsere-, daganatos- és nőgyógyászati betegségek, meddőség, alultápláltság, étkezési zavarok – esetén a böjt megkezdése előtt orvosi konzultáció szükséges.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!