Helyi hírek 2024. március 26. 08:00

Tavasz a parkokban

Képgaléria
Tavasz a parkokban
Néhány éve március közepén még havazást vezényelt Tél Kapitány, idén pedig ilyenkorra már virágözönt szórt Tavasz Kisasszony. Úgy tűnik, hogy valóban egy mind szeszélyesebb időjáráshoz kell megtanulnunk alkalmazkodni.

Szerencsére a tél nem volt száraz, bár a télvégi folyóáradásoknak és belvizeknek szinte nyomát sem mutatja a Duna-Tisza köze homokvidéke. Március közepén a parkokban meg kellett kezdeni az öntözést. Egyelőre még csak kézi tömlőről az egynyári virágok kaptak vizet. Az árvácskák levele a januári viszonylag enyhe, de szeles és csapadékos időben bizony eléggé megsárgult, de egy kis szeretgető talajlazítás és lombtrágyázás után az egyre melengetőbb napsütésben gyönyörűen magukra találtak. Egy, a fővárosból Félegyházára látogató kertész rá is csodálkozott: ők már kétszer cserélték a közterületi árvácskákat, de még mindig nem ilyen szépek.

Március elején kezdődött meg az utóbbi években telepített fiatal fák öntözése is, amelyek többségére a napokban öntözőzsák kerül a hatékonyabb vízfelhasználás érdekében. Aztán március utolsó hetében a parkok öntözőrendszereinek a beüzemelése is megindult. Egyelőre kézi vezérléssel vizsgálják át a rendszert, de az április elejére ígért kora nyári hőmérsékletben már szükség lesz az automatikára.

Február közepére befejeződött az évelők visszametszése, március elejére pedig a gyepszellőztetések is. Jelenleg folyamatban van az évelőágyak mulcsozása, amit idén először, már teljes egészében a faápolási munkák során összegyűlt – és saját ágdarálóval aprított – ágakból készített mulcs kiszórásával végeztek el a parkfenntartó cég munkatársai.

Az automata öntözés beindulásáig, azaz még március végén valamennyi évelőágyban és gyepfelületen marhatrágya pellet és huminsav kiszórásával sor került az éves talajjavításra is.

Az idén még a mi (kritikus) megítélésünk szerint is szépek a zöldfelületek. A korábbi években szerzett tapasztalatok, a szokatlan időjárás és az új utak keresése valóban új utakra vezettek bennünket. Tudjuk, hogy minden év más kihívásokat fog elénk adni, amire csak felkészült alkalmazkodással tudunk válaszolni. Nem tökéletesen, de törekedve a jóra. Talán azért is esett annyira jól egy kedves móravárosi hölgy telefonja, aki megköszönte, hogy pár napos távollét után egy szépen rendbe tett közpark fogadta őt itthon. Végül is ez a cél: egy rendezett, szép, otthonos város, ahol mindennek sokan örülnek.

Nagy Ágnes
városi főkertész

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!