Helyi hírek 2024. március 27. 15:30

Megtartották a márciusi bizottsági üléseket

Képgaléria
Megtartották a márciusi bizottsági üléseket
Megtartották a városüzemeltetési és környezetvédelmi, a művelődési és szociális, a jogi és a gazdasági bizottságok üléseit március 25-én és 26-án a városháza tárgyalójában, hogy előkészítsék és megvitassák a márciusi 28-ai képviselő-testületi ülés napirendi pontjait.

– A városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság az egyebekkel együtt hat napirendi pontot tárgyalt. Döntés született a Felsőtemetőben ideiglenes ravatalozó és környezetének kialakításáról: korábban már elkezdődött az út és a vízvezetékcsatorna megépítése, de a tervezet tartalmazza a ravatalozó és környezetének fejlesztését is. Addig is szeretnénk, hogy a temetkezési szertartások méltó módon történjenek, ezért ideiglenes ravatalozó helyiséget fogunk kialakítani.

Ezen kívül szavaztunk az egyes városrészek infrastrukturális fejlesztéséről, ami magában foglalja: az Apaffy, a Kaffka Margit és a Perczel utca közötti szakasz, a Kalász, a Kiskun és a Szélmalom utca közötti szakasz, a Barázda, a Kiskun és a Szélmalom utca közötti szakasz, valamint a Bajza utca szilárd burkolattal történő ellátását. Ezen kívül döntöttünk a város közigazgatási területén autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás pályázat kiírásáról, amit a bizottság támogatott. Az majd a későbbiekben fog kiderülni, hogy melyik vállalkozó nyeri el a feladatot. Szó esett még az önkormányzati
bérlakások további hasznosításáról is: jelenleg több ingatlan is megüresedett, amelyeknek bérbeadásáról a névjegyzék alapján fogunk határozni – foglalta össze az elhangzottakat Bense Zoltán bizottsági elnök.

– A művelődési és szociális ügyekkel foglalkozó bizottság az egyebek mellett nyolc napirendi pontot tárgyalt. Ezekből a legfontosabb döntés a civil- és sportszervezetek támogatásáról szólt. Örömünkre szolgál, hogy az eddigi 10-10 millió forint helyett idén már 15-15 millió forint támogatást tudunk szétosztani a szervezetek között. Ezen felül szeretném kiemelni, hogy Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata az Egészségért Közalapítvány a Kórházért részére mintegy 10 millió forintos támogatást fog nyújtani az általános tartalék terhére. Ezt az összeget egy szívultrahang diagnosztikai eszköz beszerzésére fordítják – mondta el dr. Ónodi Izabella bizottság elnök.

– A felterjesztett négy napirendi pont közül a legfontosabbat emelném ki: döntés született a rezidens támogatásról szóló rendelet módosításáról. Ennek értelmében az eddigi gyakorlattal ellentétben, ahol két fő részére havonta 50-50 ezer forintot biztosítottunk, mostantól csak egy fő részesülhet támogatásban, viszont neki havi 100 ezer forintot juttatunk majd. Ezt a változtatást a bizottság
teljes létszámmal jóváhagyta – tudtuk meg dr. Réczi Lászlótól, a jogi bizottság elnökétől.

– Tizennyolc napirendi pontot tárgyaltunk. A 2024. évi költségvetési rendelet módosítása volt az egyik fő bizottsági anyagunk, amiben olyan beruházások költségvetési elemei szerepeltek, mint például a Felsőtemetőben az ideiglenes ravatalozó és környezetének kialakítása, vagy különböző városrészek
úthálózatának fejlesztése. Az önkormányzat minden évben pályázik egy rendkívüli támogatási keretre, amit idén is be fogunk nyújtani. Valamint több olyan kérelem is érkezett a bizottságunkhoz, amit támogatni tudtunk. Ezek civil szervezetektől jöttek, valamint önkormányzati ingatlanok bérleti és árverési igényiről szóltak. Kiosztós anyagként három téma került elénk, amiből a legfontosabb az Egészségért Közalapítvány a Kórházért beadványa, amiből egy szívultrahang diagnosztikai eszközt kívánnak vásárolni – emelte ki Gyenes Attila, a gazdasági bizottság elnöke.

V. B.
            

Kövessen minket a Facebookon is!