Helyi hírek 2024. március 28. 13:00

Az internet veszélyeire felhívó előadást tartottak a könyvtárban

Képgaléria
Az internet veszélyeire felhívó előadást tartottak a könyvtárban
Az internet veszélyeire felhívó előadást tartott Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós, bűn- és balesetmegelőzési előadó és Ficsór Anita, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársa március 27-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az eseményen a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola 7. és 8. osztályosai vettek részt.

Fekete-Setény Tamara előadását azzal kezdte, hogy hangsúlyozta a gyerekeknek a közösségi média biztonságos használatának fontosságát. Kiemelte, hogy a megfelelő adatvédelmi beállítások hatékony védelmet nyújthatnak az adathalászat ellen. Példaként említette: ha nem mindenki számára láthatóak a megadott adatok, mint például a név, a cím, a rendezvényeken való részvétel vagy az egészségi állapot, az jelentősen csökkentheti az online veszélyeztetettséget. Felhívta a diákok figyelmét az idegenekkel való kommunikáció veszélyeire is. Azt tanácsolta a fiataloknak, hogy ha valaki ismeretlen bejelöli őket a közösségi média felületein, ellenőrizzék, hogy van-e közös ismerős és kik azok. Ez segíthet megítélni az ismeretlen személy hitelességét és szándékait. Megkérte a gyerekeket, hogy soha se osszanak meg bizalmas, zavarba ejtő képeket, mert ami az internetre felkerül, az ott is marad.

Az előadás második része olyan online elkövetett cselekményekről illetve bűncselekményekről szólt, mint például a rágalmazás, a személyes adatokkal való visszaélés, a csalás, a zaklatás, illetve az egyik legkomolyabb bűncselekmény, a pornográf felvételekkel való visszaélés. Fekete-Setény Tamara azt tanácsolta a diákoknak, hogy ha ilyenekkel találkoznak, szóljanak a szülőknek, tanároknak, valamint feljelentést is tehetnek az ügyben, hiszen a csendes szemlélő is bűntárs.

Az esemény folytatásában Ficsór Anita vette át a szót, aki az alternatív dohánytermékekről, nikotinos tasakokról (snüssz), dohányzást imitáló elektromos termékekről (ELF Bar, POCO Bar) tartott előadást. Mint megtudtuk, ezekben is van nikotin, ami egy idegméreg és növényvédő szerként is használatos. Ezek az elektromos hevítéssel működő eszközök a normál cigarettával ellentétben sokszor akár kifejezetten kellemes illatúak, így csábítva a fiatalokat a kipróbálásra. Ezek eredetileg a skandináv országokban kerültek forgalomba, ahol a dohányzásról leszoktató program részeként használták. Az előadás végén a diákok egy függőségről szóló videót nézhettek meg, amely egy rajzolt figura életútján keresztül mutatja be az egyre növekvő és egyre gyakoribb használat káros hatásait.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton  
            

Kövessen minket a Facebookon is!