Helyi hírek 2024. április 5. 08:00

Lezsák Sándor könyvét mutatták be a könyvtárban

Képgaléria
Lezsák Sándor könyvét mutatták be a könyvtárban
Lezsák Sándor József Attila-díjas író, költő, politikus Szellemfalu és egyéb jelenések című kötetének bemutatója volt április 4-én, csütörtökön a városi könyvtárban. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezésében megvalósult eseményen megjelenteket Kállainé Vereb Mária, az egyesület elnöke, a könyvtár nyugalmazott igazgatója köszöntötte, majd felkérte a bemutató közreműködőjét, Gombás Bendét, a szerző két művének tolmácsolására. Elhangzott az Örök Verstöredék és az Adventi dramolett.

A két mű a későbbiekben a beszélgetés velejét adta a szerző és Füzi László József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő között. Az Örök Verstöredék kapcsán Füzi László feltette a kérdést, hogy szükséges-e, hogy versek szülessenek? Lezsák Sándor válasza szerint azok a dolgok, amelyeket nem tud megoldani, feloldani, azok születnek meg versként. Hozzátette: most is nagyon sok gondolat, érzés vár arra benne, hogy napvilágot lásson ilyen módon.

Az Adventi dramolett kapcsán megtudtuk, hogy hasonló, fel nem dolgozott megrázkódtatásból íródott, amely arról szól, hogy szenteste napján, az akkor 79 éves bátyja megkeresésére indultak Anna lányával, mivel előtte napokig nem tudták elérni őt. Testvére elesett és napok óta lakása padlóján feküdt. Rendőrök törték be ajtaját, kórházba szállították, műtétet hajtottak végre rajta. Ebből az állapotból szerencsésen felépült és azóta is jó egészségnek örvend. Ahogy az író fogalmazott, egy régi balladának érezte magában az eseményt, amit muszáj volt megírnia, hogy fel tudja valamelyest dolgozni.

A szerző hangsúlyozta, hogy nem társadalmi jelenségeket vizsgál, hanem embereket hall és hallgat meg, akik történetei közül több is munkál benne később. Ezeket érzi szükségesnek papírra vetni. Megismerhettük a kötetben megírt bugaci bácsi megrázó történetét, a címadó műben megtalálható tanító csontvázának históriáját is. A magyarság, a történelem fontos kérdéseiről is szó esett, a születendő, úgynevezett új nomád nemzedékről, amelynek kapcsán egy nagyon fontos mondatot hangsúlyozott Lezsák Sándor: – Szeressük vissza Magyarországot!

Hozzátette: ebben életstílus van. Minden négyzetméternek gazdája kell, hogy legyen a Kárpát-medencében. Ha nem lakjuk be, belakják mások – fogalmazott.

Az előadás végén a megjelentek között a szerző köteteiből sorsoltak ki ajándékokat, majd lehetőség nyílt dedikálással egybekötött könyvvásárra is.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!