Helyi hírek 2024. április 9. 10:00

Bűnmegelőzés – Csalástípusok

Bűnmegelőzés – Csalástípusok
Az adathalász csalások alkalmával egyre gyakoribb, hogy a bűnözők nem banknak vagy pénzügyi szolgáltatónak álcázva, hanem valamilyen nagy ügyfélkörrel rendelkező szolgáltató nevében keresik fel áldozataikat (pl. telekommunikációs és kábelszolgáltató, csomagküldő vagy futárszolgálat). Rendőrségi jelzések alapján ismert, hogy az elmúlt időszakban is sokan kaptak sürgető hangvételű sms-t csomagküldő szolgáltató nevében.

Egy ilyen üzenetben vagy levélben az is gyanús lehet, ha azt gondoljuk, hogy nem gyanús

A kibertér bűnözői ugyanis a csomagküldő szolgáltatók nevében a valódihoz megtévesztésig hasonló sms-eket vagy e-maileket küldenek annak érdekében, hogy a sértettek személyes, bankszámla vagy bankkártya adatait megszerezzék. Ezekben az üzenetekben csomagküldő cégként szólítják fel leendő áldozatukat pl. a termékek kézbesítéséhez szükséges adatok pótlására. Az üzenetek tartalmaznak egy linket is, amelyre a gyanútlan felhasználó rákattintva a bűnözők által kezelt online felületre érkezik, ahol számos személyes és bankkártyához tartozó adat megadására kérik őt a termék postázása érdekében.

Ne dőljenek be a csalóknak! A csalárd szándék felismerhető!



Amennyiben csomagot várnak, és ilyen üzenetet kapnak, fogadják kétkedve, és figyeljenek az alábbiakra:

– Ha csomagot rendeltek és értesítést kapnak az érkezéséről, minden esetben ellenőrizzék, hogy valóban attól a csomagküldőtől kapták-e az sms-t vagy az e-mailt, amelytől várják!

– Az ismeretlen feladótól érkező üzenetben szereplő linket ne nyissák meg!

– A csomagküldő szolgáltatók minden esetben saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövető rendszer eléréséhez! Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes ellenőrizni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom (URL), és ha ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be! A bűnözők hamis linkeket, URL-eket használnak, hogy az embereket adathalász webhelyekre irányítsák.

– Mielőtt rákattintanának bármilyen linkre, a kurzort tartsák a hivatkozás fölé, hogy a böngésző megjelenítse a hivatkozás előnézetét, vagyis megmutassa, hogy milyen oldalra készülnek a kattintással belépni. Mobileszközön, ha az ujjaikkal hosszan lenyomva tartják a hivatkozást, ugyanezt érhetik el, így ellenőrizhető az URL.

– Az üzenetekben megjelölt ismeretlen alkalmazásokat ne töltsék le sem a telefonjukra, sem más informatikai eszközre!

                        

Kövessen minket a Facebookon is!