Helyi hírek 2024. április 8. 14:00

Gyümölcsfát a kertbe – vigye el ingyen!

Gyümölcsfát a kertbe – vigye el ingyen!
Térítésmentesen igényelhetnek gyümölcsfát a kertészkedni szerető félegyházi lakosok kertjük gazdagításához. Az érdeklődők április 11-én, csütörtökön és 12-én, pénteken délelőtt 7 és 11 óra között vehetnek át kerti telepítéshez korlátozott számban csemetéket, az FVNP Parkerdő utcai telephelyén (volt Dégáz ügyfélszolgálat mellett).

Az akció keretében több mint ezer gyümölcsfa várja gondoskodó gazdáját. Mint azt Nagy Ágnes főkertésztől megtudtuk, a faosztás hátterében a korán érkezett nyárias idő áll, ami felborította a növények megszokott rendjét is. Április elejére a barackok, szilvák már el is felejtették a virágzást, de a cseresznye, meggy és almavirágzás is a vége felé jár. Egy-egy fürge fa már 20-25 cm-es hajtást növesztett, s még a kertészek is sok-sok kérdéssel figyelik a növények viselkedését és alkalmazkodását. Az elsősorban szabadgyökerű árunövényekkel foglalkozó gyümölcsfaiskolák nehéz helyzetbe kerültek a rövid tavaszi idő miatt, mivel a gyümölcsfák annyira korán kifakadtak, hogy nagyrészt elmaradt a tavaszi szezon. Néhányan a tavaszi készlet maradékát későbbi eladásra bekonténerezik, de ez többezres tételnél már nem lehetséges.

A Hírös Faiskola a Zöld Küldetés Egyesületen keresztül felajánlotta a megmaradt tavaszi készletét, így értesült róla a kiskunfélegyházi önkormányzat is. Ennek köszönhető, hogy – egy gyors szervezést követően a húsvét utáni napokban – több mint 1000 darab csemetét hoztak el és iskoláztak le a Félegyházi Városfenntartó Kft. munkatársai. Alma (Apistar, Karneval, Kathy, Éva, Húsvéti rozmaring, Cox narancs renet), körte (Hardy vajkörte, Fétel apát), szilva (Joganta, Jojo, japánszilva), meggy (érdi bőtermő, Jachim törpemeggy) és cseresznye (Stella, Sunbirst) várja azokat a lelkes kertészeket, akik egy kis plusz időráfordítással vállalkoznak a csemeték elültetésére és gondozására.

A főkertész a szükséges tanácsokat is összefoglalta, amit érdemes megfogadniuk a gyümölcsfák leendő gazdáinak, mondván: ebben az időben jellemzően már nem szokás szabadgyökerű csemetéket ültetni, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet. A faiskolák is konténereznek még ilyenkor, de természetesen ez csak nagyobb odafigyeléssel végezhető. A facsemetéket erősen, csupán 3-4 rügyre vissza kell metszeni az ültetéskor és aztán folyamatosan öntözni kell azokat, mivel a talaj kiszáradását rosszul viselik. A tapasztalatok szerint ilyenkor kifejezetten segít, ha a tövüket vastagon bemulcsozzuk, akár csak a kertészkedés során lemetszett, kihúzott növényi részekkel.

A faiskolából elhozott csemeték gyökere egy napig vízben szívta meg magát, ezt követően árnyékos helyen levermelték azokat.

A kétnapos csemeteosztást követően esetlegesen megmaradó növényeket a közmunkaprogram keretében, valamint intézményi kertekben használják fel.


Fotó: Fantoly Márton 
          

Kövessen minket a Facebookon is!