Helyi hírek 2024. április 9. 12:00

Állatbarát könyvtár címet kapott a városi könyvtár

Állatbarát könyvtár címet kapott a városi könyvtár
A felelős állattartás erősítéséhez és az állatvédelem-pedagógia népszerűsítéséhez is hozzájárul a nemrégiben állatbarát könyvtár címet elnyert városi bibliotéka. Az intézménybe látogatókat Állatbarát Olvasó Kihívás, Öko-sarok, Zöld könyvtári esték, ökofoglalkozások, környezettudatosságra ösztönző rendezvények és szolgáltatások sokasága várja.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár 2019-ben nemzetközi pályázaton nyerte el a Zöld könyvtár címet, azóta az intézmény stratégiai céljai között is kiemelt szerepet kapott a környezettudatos szemlélet fejlesztése és közvetítése. – A sokak által látogatott programjaink között szerepelnek a Zöld könyvtári esték ismeretterjesztő előadásai, az áprilisi ökohét, a diákok számára szervezett ökofoglalkozások és előadások. A felnőtt részleg elkülönített állományrészében, az Öko-sarokban mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő szakirodalmat – fogalmazott Abonyi Szilvia.



A városi könyvtár igazgatója hozzátette azt is, hogy több szolgáltatással is igyekeznek felhívni a figyelmet a környezettudatosságra. Lehetőség van arra, hogy a felesleges műanyag kupakjainkat, használt elemeinket, régi mobiltelefonjainkat leadjuk a könyvtárban, ráadásul a legtöbb esetben jó célt támogatunk ezzel. Ugyanígy, ha vásárolunk az intézmény regisztrációs pultjánál található tűzzománc kitűzőkből, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület javát szolgáljuk. Az ajándéknak is kiváló, igényes kitűzőkből az elmúlt évben 110 darabot adtak el, amivel az intézmény a madármentők munkájához járult hozzá.



– Januárban csatlakoztunk az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány által meghirdetett Állatbarát Könyvtár Programhoz, bízva abban, hogy munkatársaink elkötelezettsége, nyitottsága hozzájárul a felelős állattartás erősítéséhez és az állatvédelem-pedagógia népszerűsítéséhez.



Az országos program része az Állatbarát Olvasó Kihívás, amelynek lényege, hogy minden hónapban egy új, közös könyvvel és témával jelentkeznek a szervezők, természetesen az állatvédelem és az állatok témakörében, népszerűsítve ezzel az olvasást is. Az elmúlt hónapokban így az alábbi olvasmányok és kapcsolódó témák jelentek meg a kihívásban: Gerald Durrell – Vadak a vadonban; Sigrid Nunez – A barát; Maja Lunde – A méhek története.



Áprilisban a macskáké a főszerep, Laura Augustí: Egy macska története című kötetét ajánlják olvasásra a kihívásban résztvevőknek. Emellett a kisgyermekektől a felnőttekig bárki találhat e témában a bőséges könyvkínálatból korosztályának megfelelő szépirodalmi és szakirodalmi műveket is – tudtuk meg.



Ebben a hónapban a Kiskunfélegyházi Cicamentők támogatására is lehetőséget kínálnak: a Segíts a Macskákon Alapítvány kihelyezett perselyébe várják az adományokat, vagy a konzervtámogatásokat.



– Az Állatbarát Könyvtár Programhoz való csatlakozással intézményünk kiérdemelte az Állatbarát Könyvtár címet, amelyet egy elismerő oklevél tett hivatalossá – mondta az igazgató. Hozzátette azt is, hogy továbbra is szeretettel fogadják a látogatók mellett a kis kedvenceket is.



Több rendezvényen találkozhattunk már kutyusokkal, akár kiállításon vagy kutyás bemutatón, sőt, még rendszeres látogatója is akad az olvasókörnek Pocak kutyus személyében. A könyvtár munkatársai remélik, hogy ezekkel az apró lépésekkel is hozzájárulhatnak a társadalmi tudatosság növeléséhez.

G. E.
               

Kövessen minket a Facebookon is!