Helyi hírek 2014. december 18. 10:19

Ma dönt a testület a csatornabekötés támogatásáról

Ma dönt a testület a csatornabekötés támogatásáról
A Kiskunfélegyházi Víziközmű Társulat a közgyűlés döntése értelmében 5 millió forintot ajánlott fel a házi szennyvízhálózat kiépítésének szociális támogatására, az elmaradt rákötések ösztönzésére. A szociális alapú támogatásról szóló előterjesztésről is dönt egyebek mellett a félegyházi képviselő-testület a ma, december 18-án, csütörtökön délután 16 órakor kezdődő testületi ülésen.

Mint azt Kiss Kálmántól, a társulat elnökétől megtudtuk, a városi szennyvízcsatorna hálózat III. ütemére való rácsatlakozás jogszabály szerinti, azaz szankció nélküli teljesítésének határideje 2014. december 31. Ez azt jelenti, hogy bár a rákötési lehetőség a későbbiekben is fennáll, de már a talajterhelési díj időarányos terhe mellett.

- December 20. és január 4. között szünetel a házi rákötések műszaki átvétele, 2015. január 1-jétől pedig valóban „ketyeg” a talajterhelési díj. Ennek ellenére szeretnék mindenkit megnyugtatni, akik eddig nem kötöttek rá a csatornára: nagy veszteség nem éri őket, még akkor sem, ha tavaszig várnak - mondta el az elnök.

Kiss Kálmán elmondta, hogy a január 1-jétől életbe lépő, köbméterenként és éves szinten 1800 forintot jelentő talajterhelési díj elkerülése érdekében mindenképpen szorgalmazzák a csatornára való rákötést. Ez alól azok az ingatlanok kivételek, ahol nagyon alacsony, vagy egyáltalán nincs fogyasztás. Sokaknak jelenthet komoly segítséget a házi szennyvízhálózat kiépítésének szociális támogatása, amelyet - amennyiben ezzel a képviselő-testület is egyetért - 2015. január 1. után lehet igényelni, a részletekről a polgármesteri hivatal fogja tájékoztatni a lakosságot.

A társulat elnöke emlékeztetett arra, hogy a műszaki átadástól számított egy éven belül, vagyis 2015. május végéig a bekötési aránynak el kell érnie a 92 százalékot, ellenkező esetben a KEOP támogatás egy részét vissza kell fizetni. Jelenleg mintegy 2400 ingatlan tulajdonosa jelezte, illetve kötött szerződést a szolgáltatás igénybevételére a 2822 érintettből, a rákötési arány jelenleg mintegy 70 százalék. Előzetes felmérések alapján szociális alapon 100 család lesz jogosult a támogatásra.

 

Kövessen minket a Facebookon is!