Helyi hírek 2024. április 12. 12:00

Három hónap alatt 111 lakástűz, 8 sérült

Három hónap alatt 111 lakástűz, 8 sérült
Bács-Kiskun vármegyében 2024 első negyedévében összesen 111 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben nyolcan megsérültek.

Borítókép: illusztráció
Fotó: MTI – Mihádák Zoltán


Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához több mint 60 órára és 200 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 1395 négyzetméternyi épített terület égett le, 11 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt 25 embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

A 111 tűzzel érintett épület közül csupán egyben volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a konyhából indult, ez az összes eset 17 százaléka. A tüzesetek 15 százalékában a hálószobában, 11 százalékában a kéményben, 9 százalékában pedig tárolóban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 

A legnagyobb tűz március 26-án, Kiskunmajsán, a Kuksós utcában volt, ahol egy nagy méretű családi ház melléképületében keletkezett tűz. A lángok átterjedtek a családi házra és a garázsra is. A kiskunmajsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi és a ruzsai hivatásos, valamint a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók nyolc vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltók egy embert kivittek a házból, majd átadták a mentőknek. A tetőtér-beépítéses lakóház tetőszerkezete, a nappali, a lépcsőház és a garázs teljesen kiégett. A garázsból egy személyautót kimentettek a tűzoltók. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult. 

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 26 alkalommal riasztották a tűzoltókat, 3 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni számolt be weboldalán a Bács-Kiskun Vármegyi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
                     

Kövessen minket a Facebookon is!