Helyi hírek 2024. április 11. 13:00

A cigány kultúrával ismerkedhettek a Szakmaközi Művelődési Házban

Képgaléria
A cigány kultúrával ismerkedhettek a Szakmaközi Művelődési Házban
Ismeretterjesztő találkozót szervezett a Kiskunfélegyházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Szakmaközi Művelődési Házban Utazás a cigány kultúra világába – ismerkedés a cigányság történelmével, címmel április 10-én, szerdán. A megjelenteket Buza Flórián, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte magyarul és lovári cigány nyelven, aki elmondta, hogy a rendezvény azért is aktuális, mert április 8-án ünnepelték a Nemzetközi Roma Napot.

A folytatásban az alelnök, Szabó Elisabeth szólt a meghívott vendégekhez, kiemelve Balla László alpolgármestert, dr. Lakatos Szilviát, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusát, Balogh Tibor képzőművészt, Dezső Gabriellát, a Gandhi Gimnázium Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ szakmai igazgatóját, valamint Jakab Gyöngyit, a Tiszaalpári Roma Önkormányzat elnökét. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjaként nagyon fontosnak tartja, hogy széles körben mindenki ismereteket szerezhessen a cigány kultúráról. Megmutassák értékeiket, a roma hagyományokat.

– Nagyszerű lehetőség nyílt a Nemzeti Művelődési Intézet, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Gandhi Gimnázium Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ által, hogy a mai napon itt, Kiskunfélegyházán beutazhassuk a magyart is gazdagító cigány kultúra világát és egy színvonalas rendezvény keretében megmutathassuk annak sokszínűségét, a zenétől, a művészeteken át a gasztronómiáig – fogalmazott.

Balla László alpolgármester beszédében örömének adott hangot a nagyszámú érdeklődő láttán. Külön köszöntötte a megjelent diákokat is, hiszen – ahogy fogalmazott – ezek az előadások nekik szólnak. Nekik, akiknek felmenőik nyomdokaiba kell lépni és hagyományaikat, nyelvüket ápolni, hogy az fennmaradjon. Hangsúlyozta, hogy a városvezetés nagyon fontosnak tartja, hogy jó kapcsolatot ápoljon a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal.

Dezső Gabriella, a Gandhi Gimnázium Nonprofit Kft. szakmai vezetője bemutatta küldetésüket: hosszú idő óta dolgoznak azon, hogy a cigány kultúrát minél több közösségben országosan elvigyék, bemutassák az ott élőknek, romáknak, nem romáknak egyaránt. Az esemény előadóiról elmondta, hogy nemcsak országosan, de Európában is elismert szakemberekről van szó, akik ma megmutatják a jelenlévő fiataloknak, hogy hová léphetnek be, ha elkezdenek mélyebben foglalkozni saját hagyományaikkal, kultúrájukkal.

Első előadóként dr. Lakatos Szilvia lépett a publikum elé. Az egyetemi adjunktus beszélt a cigányság történetéről, vándorlásáról, amiről elmondta, hogy sajnos nagyon kevés írásos emlék áll rendelkezésre. A legismertebb feltételezés szerint i. sz. 700 és 1000 között indultak el őshazájukból, Indiából – feltételezhetően az iszlám terjeszkedése miatt. A folytatásban a különböző dialektusokról is hallhattunk, majd Mária Terézia és II. József cigányságot érintő intézkedéseiről is beszélt. Az előadás második része a roma hagyományokról szólt, amelyben érintette többek között a várandósság, a házasság, a gyermeknevelés, vallás, a temetés és a gyász témáját is cigány hagyományoknak megfelelően.

Balogh Tibor grafikus, festőművész az első roma származású személy, aki a Képzőművészeti Egyetemet elvégezte. Tudását ma már átadja a fiatalabb generációknak. Személyes történetét elmesélve a hallgatóság megtudhatta, hogy állami gondozásban nőtt fel, majd később szakmunkás bizonyítványt szerzett. A művészet iránt mindig is vonzódott, saját bevallása szerint így tudta feldolgozni gyermekkori traumáit. Ahogy fogalmazott, meg kellett ismernie és találnia önmagát, hiszen állami gondozottként sem magyarnak, sem romának nem érezte magát teljesen, és mindezen érzések mellett mégis mindkettő is volt egyszerre. Az egyetemi évek alatt talált rá saját kifejezésmódjára, ami tulajdonképpen vigasz volt és megnyilatkozás, a művészet által mentette meg saját magát. A folytatásban bemutatta a cigány képzőművészet nagy alakjait, a naiv művészeket, a kortársakat. Elmondta, hogy a roma képzőművészetről a hatvanas évektől beszélhetünk, folyamatos fejlődés alatt van jelenleg is. A kiállított képeket és alkotóikat is megismerhettük, majd a nap folyamán lehetőség nyílt a megjelent fiataloknak vele alkotásokat készíteni.

Roma hagyományok szerint a finom falatok sem maradtak el az eseményen. Megismerhettük a Várnai Anna vezette Színes Gyöngyök Egyesületet, amely nevéhez fűződik az első cigány lakásétterem megalakítása. Nekik köszönhetően Kiskunfélegyházán is kóstolhattuk Baranya ízeit, hiszen beás asszonyok ízletes lecsóval és punyával (lepénykenyér) kínálták a vendégeket.

A napot a Pesti Fiúk együttes zárta, akik autentikus roma zenével és tánccal fokozták a hangulatot.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!