Helyi hírek 2024. április 11. 16:00

Vers- és prózaíró díjátadó a költészet napi megemlékezésen

Képgaléria
Vers- és prózaíró díjátadó a költészet napi megemlékezésen
A Kiskunfélegyházi irodalmi Alapítvány idén is meghirdette vers- és prózaíró pályázatát, amelynek díjátadó ünnepségét – megemlékezve ezzel a magyar költészet napjára – április 10-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartották.

"A vers csak születik,
mint ahogy születik a szél.
Vagy a virág.
Vagy a falevél.

Szellő a vers,
s én azt hiszem,
a Végtelen küldi vele nekünk
Világ-virágok bűvös illatát,
s amint szívünkön lopva illan át
lepergeti az érzés-szirmokat."


Wass Albert A vers című művének részletével köszöntötte Mindák József, a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány elnöke az irodalmi díjátadó ünnepségen megjelenteket. Mint mondotta, Wass Albert szavai jól megragadják a költészet lényegét, hiszen amikor vers, vagy próza születik, olyan, mint amikor kis szellő támad, vagy a virág nyílik. A vers az, amit mondani kell – idézte Kányádi Sándor szavait, hiszen a gondolat a szívünkben fogalmazódik meg először, úgy, mint annak idején Apró Ferenc alapító szívében az, hogy az alapítvány által minél több embert motiváljon vers-, és prózaírásra.

Az ünnepségen – összekapcsolva két művészeti ágat: a zenét és a költészetet –, Varga Katica, a Credo együttes énekese előadását hallhatták, aki ismert költők megzenésített műveit adta elő.

A pályázatra 23 pályamű érkezett be, amelyeket vers és próza kategóriában minősítettek, és díjaztak. A kuratórium örömmel fogadta a Kiskunfélegyháza városi rangra emelkedésének 250. évfordulójára írt alkotásokat – különösképpen a „Félegyházi emlékek” jegyében írt, valamint „Kiskunfélegyháza” témában készült pályamunkákat. A minősítésben, a díjátadásban és a nyertes pályamunkák felolvasásában a kuratórium elnöke Mindák József és tagjai, úgymint Fekete Aliz írónő, Mayer Tamásné, Forgóné Szász Anikó, Rácz-Szabó Zoltán és az alapító felesége Apró Ferencné vettek részt.

A pályázaton vers kategóriában első helyezést ért el Baranya Imre Kecskemétről, Itt állok csak… című versével. Második helyen végzett Praczu Mihályné Sánta Hevér Nóra Kiskunfélegyházáról, a Szívemnek közepe Félegyháza, harmadik helyen pedig Ficzkó Juhász Zoltán Kiskunfélegyházáról, a Félegyháza című versével.

Próza kategóriában első helyet kapott Kasztel Antal Petőfiszállásról, a Jászkunok című művével. Második helyezést ért el Könyves Mirjam Kiskunfélegyházáról, a Két félegyházi lélek című alkotásával és harmadik helyen Harkai Bernadett kiskunfélegyházi díjazott állt, A titokzatos vendég című prózai művével.

Az alapítvány különdíjakat is kiosztott az alábbi kategóriákban: vers kategóriában ifjúsági különdíjat kaptak Török Zorán, Csókás József, Jámbor Levente tiszaalpári pályázók Himnusz Boldog Gizella királynéhoz című közös művükkel, próza kategóriában pedig Rácz-Szabó Alexandra lett különdíjas a Minden vers és regény hipotézise alkotásával.

A szervezők Junior különdíjjal jutalmazták Horváth-Papp Dóra kiskunfélegyházi pályázót a Fényben öregedő város verséért.

A pályázaton nem díjazott résztvevők emléklapot kaptak.

K. G.

Fotó: Fantoly Márton
                   

Kövessen minket a Facebookon is!