Helyi hírek 2024. április 11. 06:00

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun vármegyében

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun vármegyében
Az utóbbi néhány napban egy rövid időre ugyan, de megmutatta magát az igazi tavasz. Nem csoda hát, hogy a legtöbb természetjáró az erdőben tölti a szabadidejét. A tavaszias időjárást meleg, száraz nappalok jellemezték. Ennek eredményeként a szakemberek indokoltnak tartották a tűzgyújtási tilalom elrendelését, amely április 9-e éjféltől lépett életbe, és visszavonásig érvényes többek között Bács-Kiskun vármegyében is.

Fokozott tűzveszély, tűzgyújtási tilalom esetén tilos tüzet gyújtani a fásításokban, útszéli fasorokban,  facsoportokban, erdőkben és ezeknek a 200 méteres körzetében található külterületi ingatlanokon. Tilos a  parlag- és gazégetés, és nem lehet tüzet rakni a fentebb felsoroltakban kijelölt tűzrakó helyeken sem. A  belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján szintén  tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, amelyben  szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem  szabad avart és kerti hulladékot égetni.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a főváros területén a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság  egyetértésével vagy javaslatára az erdészeti hatóság rendelhet el tűzgyújtási tilalmat. Ez nem a túrázók  ellen irányul, hiszen az erdőnek többek között rekreációs rendeltetése is van. Ez azt jelenti, hogy a sűrűn  lakott területek, városok, települések közelében fekvő erdők a lakosság testi és lelki jóllétének  megteremtésében is szerepet játszhatnak. Ettől függetlenül érdemes figyelemmel kísérni az erdészetek,  erdészeti hatóság felhívásait, hiszen indokolt esetben erdőlátogatási tilalmat is elrendelhetnek. Tehát,  fokozott tűzveszély idején az erdőgazdálkodó az erdőbe való belépést és az ott tartózkodást korlátozhatja,  illetve megtilthatja. A korlátozás időtartama a 6 hónapot nem haladhatja meg. A látogatás korlátozását  többek között figyelmeztető táblákon is feltüntetik. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, pénzbírsággal sújtható.

Tarjányi Lili
         

Kövessen minket a Facebookon is!