Helyi hírek 2024. április 16. 06:00

Mindenki szem a láncban – irodalom a diktatúrák évtizedeiben

Képgaléria
Mindenki szem a láncban – irodalom a diktatúrák évtizedeiben
Április 12-én, pénteken mutatták be a Móra Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai költészet napi műsorukat a Móra Ferenc Művelődési Központban. A darabban alternatív módon, zenei, prózai, táncos és színházi elemeket felsorakoztatva tárták fel a diktatúrák természetét.

Immár 12. alkalommal léptek közösen színpadra a Móra Ferenc Gimnázium pedagógusai és tanulói a magyar költészet napja előtt tisztelegve. A 11 tanár és 25 diák közös műsora, a „Mindenki szem a láncban – irodalom a diktatúrák évtizedeiben” című előadás egy olyan különleges megközelítés szerint született meg, amelyben egy színpadon férnek meg a nagy klasszikus költészet lírikusai és epikusai a mai kortárs irodalom és zene meghatározó alakjaival. A művészi sokszínűség színpadra állításában Kisné Letkó Bernadett és Bozóné Rosta Eszer tanárnők nagy szerepet vállaltak.

Az előadás felvezetőjében
Kovácsik Zita tanárnő elmondta, tisztelegve a magyar költészet több száz éves hagyományának, nem egy szerző, vagy alkotó emberi, művészi alakját állítják fókuszba, hanem annak erejét kívánják bemutatni, ahogyan a művészi nyelv és beszéd, a költészet és zene túlmutat rendszereken, politikai ideológiákon, diktatúrákon. Ez után Dosztojevszkij orosz írót idézte: – Aki csak egyszer élvezte azt a hatalmat, hogy egy másik, Isten képére teremtett lényt a legkegyetlenebbül megalázhasson, az már eleve elveszti uralmát tulajdon érzései felett. A zsarnokság megszokás dolga: a zsarnokság kifejlődik, elhatalmasodik, s végül betegséggé válik. Határozottan az a véleményem, hogy e megszokás által a legjobb ember is eldurvulhat, eltompulhat olyannyira, hogy végül vadállattá válik. A vér és a hatalom részegít… A zsarnokból örökre kipusztul az ember és a polgár, az emberi méltósághoz, a megbánáshoz, az újjászületéshez szinte lehetetlen a visszatérés.

A fordulatokban gazdag történetben a szerethető, és elítélhető karaktereken keresztül a produkció kivételes intellektuális izgalmakat, szellemi élményeket kínált azzal, ahogyan az elnyomást, és az emberekre gyakorolt hatását a verses és zenei betétekkel hangsúlyozta. Így szólalt meg Bodor Ádám karakteres véleménye, miszerint: „A szegénységben, kivetettségben élő ember szeret föltekinteni akár rettentő hazug eszményekre is, kész bármikor illúziók, ábrándok, hamis teóriák híve lenni, és azokat lelkesen legitimálni”.
A történet végül bemutatta: a zsarnokság legyőzhető. Az 56 csepp vér című rockmusicalből felhangzó részlet, és az előadás végén közösen elénekelt „A fénybe nézz” című Ákos-dal a reményt és a szabadság eszméinek védelmét hangsúlyozta.

K. G.

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!