Gazdaság 2024. április 18. 08:00

Belehúztak az elitcégek Bács-Kiskunban

Belehúztak az elitcégek Bács-Kiskunban
A vármegye gazdaságát továbbra is a járműipar húzza, területileg pedig Kecskemét és térsége a leginkább meghatározó – többek között ez derül ki a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Top 100 kiadványából.

2022-es évet vizsgáló elemzés alapján a legjobban teljesítő vármegyei vállalkozás – nem meglepő módon – a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., amely megjelenése óta listavezető. 1600 milliárd forintos nettó árbevétele a többi 99 toplistás vállalkozás teljesítményét nézve is tekintélyes: ők összesen értek el 3300 milliárdos bevételt. Az is jól látszik ugyanakkor, hogy együttes eredményük évről évre jobban megközelíti az egyébként növekvő német óriásét. A Covid-járványt  követő időszakban a vármegyei vállalkozások számára is az energiaárak emelkedése, az infláció és a munkaerőhiány jelentette a legnagyobb kihívást. Bács-Kiskun legjobban teljesítő száz vállalkozása azonban még ebben a környezetben is jelentős növekedést produkált, sőt! Mondhatni, kilőtt. A Top 100 összes árbevétele 3250 milliárd forint volt 2021-ben, egy évvel később pedig 50 százalékkal több, 4900 milliárd forint.

Továbbra is a topcégek több mint felét adó  feldolgozóipar, azon belül is a gépjárműgyártás jelenti a húzóerőt. A lista több mint negyedét a jelentős növekedést mutató kereskedelem és gépjárműjavítás ágazata adja, a dobogó harmadik fokára a lendületéből némiképp veszített építőipar állhatott.

Ami a földrajzi feloszlást illeti, a vármegyén belül a Top 100 listájára összesen 28 különböző településről kerültek fel cégek. Közülük Kecskeméten 43 működik, mellettük Kiskunfélegyházán (9), valamint Baján (6)  és Tiszakécskén (6) fordult még elő jelentősebb számú kiemelkedően teljesítő vállalat.
 

A 2022-es TOP 5 vállalkozás
Bács-Kiskun vármegyében
Fő tevékenység
Mercedes-Benz Manufacturing
Hungary Kft.
Közúti gépjármű gyártása
VANDEMOORTELE EUROPE NV        
Magyarországi Fióktelepe
Egyéb élelmiszer
nagykereskedelme
Duna Aszfalt Zrt. Autópálya építése
AXIÁL Kfz. Egyéb gépjárműkereskedelem        
NT Kft. Étolaj gyártása

                          

Kövessen minket a Facebookon is!