Helyi hírek 2024. április 19. 09:00

Rendhagyó emléknap a Holokauszt-évfordulón

Képgaléria
Rendhagyó emléknap a Holokauszt-évfordulón
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án tartják hazánkban arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A 80. évfordulóról a Móra Ferenc Gimnázium rendhagyó módon emlékezett meg.

Borítókép: Auschwitz-Birkenau

A MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Csoportja szoros együttműködésben az izraeli Yad Vashem Emlékközponttal a kerek évforduló alkalmából programlehetőséget kínált oktatási intézmények számára, amelyre Kiskunfélegyházáról a Móra Ferenc Gimnázium jelentkezett. A tartalmas délelőtt szervezői Kissné Fekete Éva, dr. Szabó Gyuláné Matyók Katalin és dr. Nagy István történelemtanárok voltak.

A modern megközelítés szerint a zsidóság vészkorszakának tanításában a fókuszba az egyént, konkrét családok sorsát, a megmenekülés lehetőségeit és a segítséget nyújtók szerepét emelik ki. Az iskolai emlékkiállítás során a diákok korábban is találkoztak már a témával, ami idén egyedi foglalkozásokkal egészült ki. A diákok csoportmunkában megismerkedtek egy hollandiai zsidó család történetének részleteivel, majd a foglalkozás legfelemelőbb pillanatában megszólalt a család túlélő tagja, és egy videóban a tanulók első kézből is hallhatták a visszaemlékezést.

A projektdélelőtt egy online konferenciával zárult, melynek folyamán a résztvevők élő kapcsolatba kerültek a Yad Vashem emlékközpont magyar származású izraeli kutatójával, Chava Baruch-kal, aki a Világ Igazai kitüntető címről, a magyarországi zsidómentésben résztvevő személyek tetteiről tartott előadást.

K.G.

Fotó: Móra Ferenc Gimnázium
                  

Kövessen minket a Facebookon is!