Helyi hírek 2024. április 23. 08:00

Folytatódik a főutcai sétány átépítése

Képgaléria
Folytatódik a főutcai sétány átépítése
Megkezdődtek a Kossuth utcai fejlesztés építési munkálatai. A belváros tovább szépül Félegyházán című projekt keretében az elkövetkező hónapokban szakaszos megoldásokkal folyamatos építkezés lesz az Attila–Batthyány és a Dózsa–Ady utcák közötti szakaszokon. A munkák forgalomkorlátozásokkal járnak, ami érinti a gyalogosokat, a kerékpárosokat és a gépjárművel közlekedőket is, de az építkezés teljes ideje alatt megközelíthetőek maradnak az érintett üzletek, így a Kossuth ABC, az éttermek és a posta is. Csányi József polgármestert a további részletekről kérdeztük.

Mint megtudtuk, a kivitelezés teljes idejét 11 hónapra tervezik, így az átadás jövő év márciusában várható. A beruházás a Kossuth Lajos utca Dózsa György utca és Attila utca közötti, illetve a Kossuth Lajos utca átellenes oldalán az Ady Endre utca és Batthyány utca közötti szakasz közterületeinek megújítását érinti.

– A fejlesztés fő koncepciója, hogy javítsuk az utca érintett szakaszainak a használhatóságát a gyalogosok, a kerékpárosok, valamint az üzlet- és vendéglátóhelyiségek üzemeltetői, használói számára. Emellett fontos szempont volt a tervezésnél az is, hogy a Zöld város projekt keretében a Kossuth utca főtér felé eső szakaszán már megvalósult arculathoz szervesen illeszkedjen, lényegében annak folytatásaként szolgáljon. A változás magában foglalja az elavult létesítmények korszerűsítését, a zöldfelületek és gyalogos közlekedésre használt járdák, kerékpárút burkolati megújítását, továbbá az utcabútorok és közvilágítás korszerűsítését.

Az átépítés kapcsán a zöldfelületeknek olyan hálózata alakul ki, ami elválasztja a gyalogos zónát a kerékpársávtól, illetve a kerékpársávot az úttesttől. A kerékpárút az utca mindkét oldalán új burkolatot kap, enyhe íves kialakítással, ami azonban nem akadályozza a biztonságos közlekedést. Az utcán a város által eddig is használt, felújított és új Peringer típusú padok és hulladékgyűjtők kapnak helyet. A kerékpárok elhelyezésére új kerékpártámaszok szolgálnak majd. A Kossuth utca e szakaszaira tervezett kerékpárút, valamint a gyalogos fogalom kiszolgálásra létesülő térburkolat és pihenőhelyek elrendezéséhez és vonulatához igazodva új közvilágítási kandelábereket kapnak a közterek, valamint a Dózsa György–Attila utca közötti szakaszon egy ivókút is lesz.

A terület terepviszonyai is megváltoznak. A jelenleg két lépcsővel – vagy rámpával – elérhető postaépület előterét kiemelve, a bejáratok és az utcaszint közötti mintegy 30 centiméteres szintkülönbséget egy hosszan elnyúló, sekély lejtésű emelkedő kialakításával hidaljuk át. Így az akadálymentes megközelítést úgy lesz lehetséges, hogy az utcán közlekedve szinte észrevétlen marad a szintkülönbség.

A védett platánfasort a projekt nem érinti, a kivitelező kifejezett feladata, hogy a munkálatok ideje alatt óvja azt. Fontos szempont volt viszont a tervezéskor, hogy az új közterület-kiosztás megvalósításánál a platánfák zöld felületben maradjanak.

A most megvalósuló Kossuth utcai szakasz anyaghasználata megegyezik a Zöld város projekt során már alkalmazott térburkolatokkal. A sétányon antracit és homokszínű, a kerékpárúton pedig zökkenőmentes szürke térkőburkolat lesz, amit az útkereszteződésekben a gyalogosforgalomra figyelemeztető fózolt, antracit kombi térkő vált fel. A vendéglátóteraszok WPC burkolatot kapnak.

A zöldfelületekre kerülő növényfajok kiválasztásakor figyelembe vettük a Petőfi tér irányába már átépített szakaszon kialakult arculatot, és szem előtt tartottuk a helyi környezeti adottságokat. Így a félárnyékos és árnyékos fekvést igénylő, szárazságtűrő fajokat részesítettük előnyben. A növényfoltok íves vonalvezetésűek, a növényágyakon belül gyep- és évelőfelületek váltakoznak, végül a vegyes évelőágyakba tervezett növények színe, habitusa és tömege harmonizál a már beállt növényzet megjelenésével. A változatos faji összetétel miatt az utcaszakasz minden évszakban élményt nyújt, hiszen a növények különböző tulajdonságai egész évben ciklikusan díszítenek – mondta el a polgármester, végezetül a lakosság türelmét és megértését kérte.

– Munkatársaim nevében is kérem a kivitelezés idejére a félegyháziak türelmét és a fokozottan óvatos közlekedést az adott szakaszon. Nagyon szép dolgot építünk, ami évtizedekre meghatározza híres főutcánk arculatát.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton  
      

Kövessen minket a Facebookon is!