Helyi hírek 2024. április 24. 08:00

Megtartották az áprilisi bizottsági üléseket

Képgaléria
Megtartották az áprilisi bizottsági üléseket
Megtartották a városüzemeltetési és környezetvédelmi, a művelődési és szociális, a jogi és a gazdasági bizottságok üléseit április 22-én és 23-án a városháza tárgyalójában, hogy előkészítsék és megvitassák az április 25-ei képviselő-testületi ülés napirendi pontjait.

– A városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság az egyebekkel együtt két napirendi pontot vitatott meg. A fő napirendi pontunk a 2023-as év gazdasági helyzetét tárgyalta. Ennek során részletes képet kaptunk a város előző évi pénzügyi állapotáról és örömmel tapasztaltuk, hogy tavaly is sikeresen megtartottuk az egyensúlyt a bevételek és kiadások között. Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet a pénzügyi osztály munkatársainak szakértelméért, amely lehetővé tette az aktuális kedvező helyzet kialakulását – foglalta össze az elhangzottakat Bense Zoltán bizottsági elnök.

– A művelődési és szociális ügyekkel foglalkozó bizottsági ülésen különböző beszámolókat és tájékoztatókat vitattunk meg, valamint a lakáscélú munkáltatói kölcsön kérelmeket zárt ülésen tárgyaltuk meg. Ebben az esetben csak véleményezésre került sor, mivel a döntéshozás jogköre a polgármesteré. Emellett szavaztunk a diáksport támogatására vonatkozó kérelmekről is, amelyek közül egyöntetű támogatást kapott Lantos Pál sakkoktató négy iskola között megrendezendő egyéni sakkverseny sorozatához benyújtott támogatási kérelme. A Platán Utcai Általános Iskola, a Batthyány Lajos Általános Iskola, a Jakabszállás–Fülöpszállás Általános Iskola Eötvös József Általános Iskolája és a Jakabszállási Tóth Pál Általános Iskola között zajló sakkverseny díjazását – érmek, kupák – kérte támogatni 90 ezer forinttal – mondta el dr. Ónodi Izabella bizottság elnök.

– Az ülésen öt napirendi pontot vitattunk meg, amik közül kiemelném a polgármester úr szabadságának igénybevételéről szóló döntést. Korábban a hivatal egy közszolgálati ellenőrzést kapott a kormányhivataltól, aminek során felmerült az a kérdés, hogy a polgármesternek évente 45-50 nap szabadság járna, azonban a sok feladata miatt ezeket nem tudja felhasználni. A javaslat szerint ezeket a napokat kötelező lenne felhasználnia, illetve ha ezt nem tudja megtenni, akkor meg kellene váltania azokat a Magyar Államkincstártól. Ezt a folyamatot úgy tervezzük megoldani, hogy a jogi bizottság döntene a polgármester szabadságigényének végrehajtásáról. Ennek gyakorlati megvalósítása a választások utáni időszakra halasztódik – tudtuk meg dr. Réczi Lászlótól, a jogi bizottság elnökétől.

– Az önkormányzat gazdasági bizottsága fő feladata a költségvetési terv és rendelete módosítása, valamint a zárszámadási rendeletek készítése. Legutóbb a 2023-as évi zárszámadási rendeletet fogadtuk el. Az önkormányzat gondosan kezeli a város pénzügyeit, és a 2024. évi költségvetési rendelet módosítása is ennek a szellemében történt. Biztos vagyok benne, hogy továbbra is sikerül fenntartanunk a gazdasági egyensúlyt, mivel a város anyagi helyzete stabil. A lakosok észlelhetik ennek a gyümölcseit, ahogy városunk tovább fejlődik és szépül. Jelenleg például az József Attila, a Kossuth Lajos és a Dózsa György utcák egyes szakaszai újulnak meg, és hamarosan megkezdődik a Felsőtemető ravatalozójának felújítása is. Emellett elfogadtuk a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft., a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. és a Félegyházi Egészségügyi Nonprofit Kft. által nyújtott támogatások elszámolását a közszolgáltatási feladatokra vonatkozóan – emelte ki Gyenes Attila, a gazdasági bizottság elnöke.

V. B.
            
Fotó: Fantoly Márton 
              

Kövessen minket a Facebookon is!