Helyi hírek 2024. április 26. 10:00

Szalóki Ági koncertezett Félegyházán

Képgaléria
Szalóki Ági koncertezett Félegyházán
Telt házas babakoncertet adott április 25-én, délelőtt a Móra Ferenc Művelődési Központban Szalóki Ági háromszoros Fonogram-díjas, Liszt Ferenc-díjas énekes. Az élőzene, az éneklés, a mondókázás és az ölbeli játékok komplex zenei élményt nyújtottak a babáknak és az anyukáknak.

Szalóki Ági 20 éve énekel az óvodás korosztálynak. – Nagyon szép munkám van, mert a munkám örömmel tölt fel minket is és a közönséget is. A koncerteken örömélményt tudunk átélni, sőt, az élő zenének, illetve a közösségben együtt hallgatott zenének van egyfajta „mi ezt itt és együtt éljük át” hatása is. Emellett a zene olyan képességeket bontakoztat ki egy kisgyermekben, amelyek sok területre hatnak, az érzelmi-, a mozgás és a kognitív fejlődésre is, például a matematikai gondolkodásra. A zene hasonló területen aktiválja az agyat, mint ami a matematikában szükséges. A koncerteken kommunikálunk a zenével, együtt vagyunk, tehát a közösségben létezést is tanulják a gyermekek – részletezte a zene jótékony hatásait az énekes.

Hozzátette azt is, hogy néhány évvel ezelőtt – látva, hogy gyermekkoncertjeire egyre gyakrabban visznek karon ülő babákat is – a 0-3 éves korosztálynak is koncertanyagot készített. A babáknak tudatosan kisebb térben, kisebb közönség előtt, csendesebb zenét játszik, mint az ovisoknak. A műsor kialakításánál figyelembe vette a 0-3 éves korosztály fejlettségét, igényeit, életkori sajátosságait.

– A babáknak szóló koncertanyag élőzene-hallgatásból, közös éneklésből, ölbeli játékokból, mondókákból és dalokból áll össze. Ez annyiban más, mint a gyermekkoncert, hogy kifejezetten a legkisebb korosztályhoz szól, és erőteljesen épül arra, hogy a szülőkkel együttműködünk. Itt nagy szükségünk van a szülők aktivitására, mert itt tulajdonképpen olyan ölbeli játékokat, mondókákat ismétlünk, amelyek régen anyáról lányra, apáról fiúra szálltak. Ezeken a babakoncerteken ringatással, mozgással, érintésekkel és ritmusos játékokkal kísért zenei élményt élhetnek át a résztvevők. Ezek az egyszerű mondókák, játékok megtanulhatók, így hazakerülhetnek a családok hétköznapjaiba –mondta.

Kérdésünkre válaszolva arról is beszélt, hogy a koncertekkel különböző értékeket is közvetít a közönség felé. – Az egyik ilyen érték, hogy itt mi most együtt vagyunk, együtt lélegzünk, zenét hallgatunk, és példát mutatunk a kicsiknek azzal kapcsolatban is, hogy hogyan lehet együtt énekelve, játszva, mondókázva jól érezni magunkat mindenféle segédeszköz és kütyü nélkül. Ugyanis a mai világban már ez is egy szempont kell, hogy legyen: hogy úgy létezzünk, hogy nincsen a kezünkben folyamatosan valami, amit nyomkodunk.

Emellett az ölbeli mozgásos játékok segítik az anyák és gyermekeik egymásra hangolódását, megerősítik a korai anya- gyermek kapcsolatot, a kötődést. Az öl melege, biztonsága, az érintés, az egymás szemébe nézés mind a bizalmat építi. Az első három év egy olyan meghatározó időszak a gyermekek életében, ami életre szóló, ekkor nagyon erős kötelék épül ki a szülő és gyermek között. Jó ezeket tudatosítanunk magunkban. Sokan vannak, akik ezt ösztönösen érzik, csinálják, de egy-egy ilyen ölbeli játékos foglalkozás megerősítés lehet abban, hogy jó, hogy ezt csináljuk. Magam is édesanya vagyok, hároméves kisfiú anyukája, és tudom, hogy ebben az időszakban milyen sokat számít az is, hogy más anyákkal kerülhetünk kapcsolatba. Ezeken a koncerteken sorstársi közösségben vagyunk. Jó ránézni a másik anyukára, hogy te is itt vagy, te is hasonló helyzetben vagy, te is ugyanazon mész át, amin én. Ez az érzés támogatja az anyákat is.

Az énekesnő jó tanácsait is megosztotta velünk. – Saját gyakorlatomból mondom, hogy ne telefonról, ne számítógépről hallgassunk zenét, hanem tegyünk be egy CD-lemezt, kazettát vagy fekete lemezt, ha van még hozzá valakinek lejátszója. Úgy hallgassunk zenét, hogy csak zenét hallgatunk, tehát hogy ott üljön a kicsi az ölünkben, vagy legyen rajtunk hordozóban, vagy feküdjünk egy szőnyegen, de ne csináljunk közben mást. Klasszikus zenét javaslok, de természetesen van számos olyan előadó, magyar és külföldi egyaránt, akiknek a zenéi egész biztosan építik, támogatják a kicsiket. Mi otthon a kisfiammal finom jazzt is hallgatunk, de például Bachot, Vivaldit és Mozartot is. A jazz zenészek közül például nagyon szeretjük Tálas Áront, vagy a népzenei előadók közül Bognár Szilviát, Gryllus Vilmost, a Kaláka együttest, Sebő Ferencet, Sebestyén Mártát. Fontos az is, hogy igyekezzünk ne túl nagy hangerőn hallgatni a zenét. Tudnunk kell azt, hogy a gyermekek hallása sokkal kifinomultabb, mint a felnőtteké, tehát nagyon vigyáznunk kell arra, hogy ne károsítsuk a hallásukat. Még ami ennél is fontosabb, az az, hogy mi magunk énekeljünk a gyermekeknek, és bízzunk magunkban, hogy tudunk énekelni. Legyen mindennapos a zene, a mondókázás az életünkben. Törekedjünk erre tudatosan. Sokat lehet tanulni a Kerekítős és a Ringatós kiadványokból, valamint Sándor Ildikó könyveiből, aki több mint 30 éve foglalkozik az ölbeli játékokkal – javasolta.

Az április 25-i koncerten közreműködött Csókás Zsolt (akusztikus gitár, ének) és Szalai Péter (ütőhangszerek).

G. E.


Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!