Mezőgazdaság 2024. április 29. 14:00

Pályázatokkal segítik a feldolgozóüzemek fejlesztését

Pályázatokkal segítik a feldolgozóüzemek fejlesztését
Régóta várta az agrárszektor az új ÉLIP-pályázatokat, amelyek célja a teljes magyar élelmiszeripar átfogó fejlesztése és zöldítése. A Kormány minden szereplőre gondolt, hiszen két csomagban hirdették meg a támogatási programot, így nemcsak a nagyvállalatok, hanem a KKV szektor számára is nyitott lesz a pályázás lehetősége.



– Az előkészítéssel nem árt sietni, ugyanis június 25-étől, illetve a 200 millió forint feletti támogatások esetében július 30-ától nyílik a pályázati beadási határidő, és az időzítésnek most is kulcsszerepe lehet az elbírálásnál – figyelmeztetett dr. Tóth Zsombor, az ibsh Kft. ügyvezetője, az Agrárminisztérium korábbi munkatársa.



A szakértő kiemelte, hogy mind élelmiszeripari, mind borászati, mind pedig a takarmányelőállítási tevékenységhez igényelhető az 50%-os támogatás, sőt, mi több, a beruházás keretében energiahatékonysági és megújuló energia termelési elemek is megjelenhetnek, utóbbi estben akár 70%-os támogatás intenzitással.



– A Kormány és az Agrárminisztérium jól látja, hogy a hazai agrárszektor versenyképességét csak úgy lehet fenntartani, ha az infrastrukturális beruházások révén növelni lehet az üzemek hatékonyságát. A mostani támogatás pontosan ezt segíti elő – foglalta össze dr. Tóth Zsombor.

Érdemes szakmai segítséget kérni a pályázáshoz

A beruházás keretében telekvásárlás, épület, technológia, teherszállítási járművek is elszámolhatóak lesznek. A megvalósítás szempontjából pedig óriási jelentősége van annak is, hogy a támogatásnak legfeljebb 25%-a előlegként lehívható, ami nagymértékben hozzájárul a kevésbé tőkeerős KKV-k finanszírozáshoz – emelte ki a szakember, aki arra biztat minden érdekeltet, hogy kérjen professzionális segítséget a pályázat lebonyolításához.



– Minden ügyfelünk esetében az volt a tapasztalat, hogy óriási segítséget jelentett az ibsh által nyújtott ingyenes előminősítés, hiszen a pályázat benyújtását megelőzően minden lényeges feltétel teljesíthetőségét részletesen elemezzük, így pontos képet kap a vállalat arról, hogy a beruházásához mekkora támogatásra számíthat. Emellett persze érdemes annak is utánajárni, hogy az ÉLIP-támogatás milyen egyéb ösztönzőkkel egészíthető ki, annak érdekében, hogy a pályázó maximalizálni tudja a támogatásokat.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!