Helyi hírek 2024. április 26. 12:00

Négyen, délen, télen…

Képgaléria
Négyen, délen, télen…
Namíbia és Botswana csodás kincseivel ismerkedhettünk meg Szőllősy László és Szőllősyné Pálfi Melinda, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium földrajztanárainak jóvoltából, április 25-én. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartott Földrajzi szabadegyetem eseményén teltházas közönség várta a vendégeket, akik képekkel színesítve meséltek dél-afrikai kalandjukról. A megjelenteket Bense Zoltán tanár, hegymászó köszöntötte.

A házaspár elmondta: 2023 júliusában két fiukkal látogattak el a dél-afrikai országokba, ahol az ottani télbe csöppentek. Ez éjjel nulla Celsius-fok körüli hőmérsékletet jelentett, illetve nappal sem ment feljebb 25 Celsius-foknál a hőmérő higanyszála. Három hetet töltöttek kirándulással, ami igencsak izgalmakban bővelkedett. Elmesélték, hogy megérkezve Namíbia fővárosába, Windhoekben meglepődtek azon, hogy az utcák mennyire tiszták és rendezettek. Az épületek bármelyik európai, vagy amerikai nagyvárosban megállnák a helyüket. A szállásuk minden igényt kielégített, de meglepően sok pénzt fizettek érte. Ennek az az oka, hogy rengeteg nyugat-európai turista látogat el ide és az ő pénztárcájukhoz igazítják a tarifákat. Minden adminisztrációt a mai napig kézzel írva intéznek, és nem kérnek a kapitalista társadalom vívmányaiból. Mindenki beszéli az angol nyelvet, ami a gyarmatosításnak köszönhető. A család mintegy 6500 kilométert tett meg egy bérelt autóval a változatos terepen, ahol olyan élményekben volt részük, mint megmászni a világ legmagasabb, 325 méteres homokdűnéjét, a Big Daddy-t, vagy majdnem karambolozni egy elefánttal. Ezen kívül láttak az óceánparton fókakolóniát, zátonyon megrekedt szellemhajót, amit ma már a madarak csapata vett birtokba, valamint betekinthettek a busmanok és más helyi törzsek hétköznapjaiba. Ettek gnúból és gazellából készült hamburgert, találkoztak zsiráfokkal, zebrákkal, de még gepárddal is.

Ez az est remekül rávilágított arra, hogy a földrajzi ismeretek nem csupán tantervi fogalmak, hanem élő tapasztalatok és lenyűgöző kalandok forrásai is lehetnek. A tanárpár élménybeszámolója felvillantotta Namíbia és Botswana lenyűgöző világát és arra inspirált minket, hogy merjük és akarjuk felfedezni a világ szépségét és ismeretlen zugait.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton   
               

Kövessen minket a Facebookon is!