Helyi hírek 2014. december 19. 18:38

Családi programokat, kirándulást és tehetségkutató versenyt is szerveznek a romáknak

Családi programokat, kirándulást és tehetségkutató versenyt is szerveznek a romáknak
Félidei sajtótájékoztató a „Komplex telep-program”-ról

A „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban” címet viselő pályázat keretében a város nevezett településrészének komplex rehabilitációja kezdődött 2013. novemberében.

A félidejéhez érkezett projekt irányításában személyi változások történtek, így vezetők időszerűnek ítélték beszámolni az eddigi tevékenységekről, és ismertetni a további 1 évre tervezett eseményeket, programokat. A sajtótájékoztatón Gyuricza Gergő, a Programirányító Tanács elnöke egyebek mellett beszámolt a projekt szociális elemeiről a közösségi fejlesztésekről, az oktatásról és képzésről, az egészségügyi programelemről, valamint a foglalkoztatással és a lakhatással kapcsolatos szempontokról.

A program valamennyi egységénél tapasztalható elmozdulás – például a térség lakói használják az infrastruktúrát –, azonban a következő alig 1 évben, a programok folytatása mellett számos új elem bevezetésére is szükség van. A sajtótájékoztatón Hajagos Gábor, a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület elnöke hangsúlyozta: örömükre szolgál, hogy lehetőséget kaptak a célcsoportot érintő, értékes programelemek megvalósításához. Ez után dr. Azúr Magdolna, a Kiskunfélegyházi Roma Kisebbségi Egyesület alelnöke beszélt a tervezett programokról.

A projekt 2 főpillére a célcsoport – azaz a térségben élők – programba vonása, valamint a programban tartása. Ennek érdekében – egészségfejlesztő, életvezetési, adósságkezelési és egyéb célzattal – családi klubokban foglalkoznak a roma kisebbséggel. Mivel ilyenfajta előadások önmagukban nem sok embert vonzanak, ezekhez családi programokat csatolnak ingyen jégpálya-használattal és ökölvívással, továbbá játékos, fejlesztő foglalkozásokkal. A tervek között szerepel tehetségkutató verseny és környezetismereti tábor is. 2015. februárjában és szeptemberében kirándulást szerveznek Budapestre, általános iskoláskorú gyerekek számára, és roma táncház is szerepel a tervek között.

Az egyesület alelnöke elárulta még, hogy 2015. szeptemberében egy egésznapos csillag fesztivál zárja majd a projektet.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!