Helyi hírek 2024. április 30. 18:00

Fűben, fában orvosság

Képgaléria
Fűben, fában orvosság
Valkovics Edit természetgyógyász, fitoterapeuta volt a városi könyvtár baba-mama klubjának vendége április 30-án. A Betűbölcsi résztvevői azokról a természetes gyógymódokról hallhattak, amelyeket babavárástól kisiskolás korig alkalmazhatunk.

– A legtöbb nő életében akkor jön el az a pillanat, hogy a gyógyszerek kockázatáról és mellékhatásáról kezd el olvasni, amikor kisbabát vár. Ilyenkor kerülnek előtérbe a természetes, szelíd gyógymódok, például a gyógynövények, a homeopátia, a relaxáció, a jóga – fogalmazott Valkovics Edit. Hozzátette azt is, hogy a gyógynövényeknek kedvező élettani hatása van és az előírt adagolásuk nem ártalmas. Fontos azonban, hogy a gyógynövényeket megbízható forrásból szerezzük be. A homeopátiás készítmények támogatják és gyorsítják az immunrendszer munkáját, megfelelően alkalmazva nincs mellékhatásuk. Ezek a készítmények természetes alapanyagokból készült hígított gyógyszerek, amelyek a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait indítják be.

A természetgyógyász néhány konkrét tippet is megosztott a résztvevőkkel. A várandósság alatti reggeli rosszullétek ellen citromfű, lándzsás útifű, kamilla és gyömbér alkalmazható. A homeopátiás készítmények közül pedig a sepia és az ipeca. A gyomorégés kitűnően kezelhető akácvirág, köménymag, ánizsmag vagy lándzsás útifűmag teájával. Székrekedés esetén sepai és alumina használható, mint homeopátiás szer. A szülésre készülve, a harmadik harmadban napi egy csésze málnalevéltea ajánlott. A tea szülés után még 2-3 hétig fogyasztható, mivel segíti a méhizomzat összehúzódását, valamint a tejelválasztásban is jótékony hatású. Ugyancsak serkenthető a tejelválasztás urtica és ricinus készítményekkel. A tejlázra káposztaleveles borogatást, valamint kamilla és bodzatea fogyasztását javasolta a szakember.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a várandósság és a szülés folyamán igénybe vett szervezet tartalékait pótolni kell. Erre az energiát adó, tonizáló gyógynövények, például az akácvirág, a fekete áfonya, vagy a csipkebogyó kitűnően alkalmasak, csakúgy, mint az immunerősítő feketeribizli-levél, a málnalevél és az orbáncfű.

A csecsemőkori problémák közül a hasfájásra kamillás borogatás és édesköményánizs-tea javasolt, míg a szájpenészt apróbojtorján teával érdemes ecsetelni, vagy a homeopátiás szerek közül boraxot használni. A koszmós fejbőrt extraszűz olívaolajjal kell este bekenni, majd másnap reggel gyengéden letörölni. Megfázásra napi háromszori kamillatea és kakukkfüves fürdő ajánlott.

A gyermekkorban alkalmazható gyógyteák közül a kakukkfüvet és a csipkebogyót emelte ki Valkovics Edit. Megfázásra napi egy csésze kakukkfű és hársfa keverékét, lázra bodzavirágteát javasolt. Csodákat tesz a kamilla-kakukkfű-szurokfű forrázat inhalálása is, mivel kitisztítja a légutakat és az eldugult orrot. Horzsolásokra és kisebb sérülésekre lándzsás útifű javasolt, összehúzó, tisztító, regeneráló hatása miatt. Fejtetű esetén olívaolajba cseppentsünk 2-3 csepp eukaliptusz vagy teafa illóolajat, és ezt kenjünk a hajra.  Alvási nehézségek esetén pedig 4 éves kortól egy pohár meleg tejben egy teáskanál mézet és egy teáskanál sörélesztőpelyhet keverjünk el, és ezt itassuk meg a kisgyermekkel.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton 
         

Kövessen minket a Facebookon is!