Egészségügy 2024. április 30. 16:00

Kullancstippek természetjáróknak

Képgaléria
Kullancstippek természetjáróknak
Tavasz van, és egyre többen mennek kirándulni, túrázni. Fontos, hogy ilyenkor is vigyázzon egészségére és védekezzen a kullancsok ellen! A kullancsok ugyanis számos betegséget terjesztenek, Magyarországon a Lyme-kór és a vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás (meningo-encephalitis) a két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség.

Mit tegyen kullancscsípés esetén?

– A kullancsot fontos minél hamarabb eltávolítani, mivel a kórokozók átvitelének esélye az eltelt idővel nő.

– A kullancsot eltávolításkor tilos lekenni zsírral vagy olajjal, mert ennek hatására fuldokolni kezd, és fertőző nyálat ürít az áldozatába.

– A szakszerű eltávolítás eszköze a kullancseltávolító kanál, amely gyötrés- és fertőzésveszély-mentesen távolítja el a vérszívót. Ha nem áll rendelkezésre kanál, csipesszel, szükség esetén cérnával vagy akár körömmel is eltávolítható a kullancs. Bármilyen módszert is használ, a kullancsot a bőrhöz legközelebb eső részén fogja meg, az utótestét ne nyomja össze.

Mikor forduljon orvoshoz?

– Ha a csípés helyén legalább 5 cm átmérőjű vöröses vagy kékeslilás bőrpír jelentkezik, azonnal forduljon háziorvosához, aki az összes információ gondos mérlegelése alapján állítja fel a kórismét. Ha bőrpír nem jelentkezett, de a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket (pl. láz, fejfájás, izom és ízületi fájdalom stb.) észlel, szintén forduljon orvosához.

– Ha szívdobogásérzés, bénulás, nehézlégzés vagy súlyos fejfájás jelentkezik, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

– Ügyeljünk a megfelelő védekezésre, és érezzük jól magunkat a természetben! –
hívta fel a figyelmet a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztő Iroda a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményére hivatkozva.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!