Helyi hírek 2024. május 3. 11:20

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon jártunk

Képgaléria
Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon jártunk
Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron. A háromnapos eseményen hat vendégkórus érkezett az ország különböző pontjairól a házigazda, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI meghívására. 

A hagyományokhoz hűen az Órajátéknál találkoztak a kórusok tagjai, majd együtt vonult a mintegy 500 énekes a Városház-térre, hogy közös énekléssel köszöntsék Székesfehérvárt. A több éves kényszerpihenő után ismét életre hívott Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválra idén Budapestről, Gödöllőről, Kiskunfélegyházáról, Szegedről és Várpalotáról érkeztek a meghívottak, így a vendéglátó Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI három együttesével összesen kilenc kórus vesz részt a háromnapos találkozón.

A Városház-téren Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a fesztivál vendégeit. – Fontos, hogy ezt a tevékenységet tovább éltessük, folytassuk Kodály országában, Kodály szellemisége, a „Legyen a zene mindenkié!” – mondta.

A köszöntőt követően a kórusok együtt énekelték el Kodály Zoltán: Magyarokhoz írt kórusművét. A Városház-teret betöltötte hangjuk, ezzel is invitálva a megnyitóra szép számmal érkező közönséget további koncertjeikre is.

Amíg a kórusok egy rövid sétát tettek a belvárosban, addig a karnagyokat a városházán fogadta Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András a város kulturális életének egyik több évtizedes hagyományának és nagyon szép értékének nevezte a kórusfesztivált, amely közösséget épít. A kórus sok mindenre megtanítja a gyermekeket: együttműködés, türelem, kitartás. Megtapasztalják, hogy a felkészülésnek, a tanulásnak megvan az eredménye. A fellépések izgalmát öröm váltja fel, amikor felzúg a közönség tapsa, értékel a zsűri, és szép eredménnyel zárul egy-egy megmérettetés. Óriási élményekkel gazdagodnak, és viszik tovább a zene, a közösségi lét szeretetét.

A magas színvonalú, jó hangulatú találkozót a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartották szakmai zsűri előtt. Délután templomi koncerten mutatták meg egymásnak és a fehérvári közönségnek, hogy a zene az általános iskolai és a középiskolai korosztály számára is meghatározó és mással nem pótolható önkifejezési lehetőség és örömforrás.

A vasárnapi zárókoncerten a zsűri elnöke, dr. Kerekesné Pytel Anna ének-zene tanár, karnagy, a KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottságának tagja értékelte a kórusok produkcióit. Mint mondta, a kórusmunkának nem tett jót a járvány miatti leállás, szájmaszkban nem lehetett énekelni. A karnagyoknak teljesen elölről kellett kezdeni a munkát, hogy a gyerekek visszaülve a padba

szolmizáljanak, énekeljenek. Ez nem megy egyik napról a másikra, de a dobogóra felállva ebből semmi nem látszott, örömteli pillanatok tanú lehettük. A zsűrielnök reményét fejezte ki, hogy a fesztiválon látott fellépőknek, az elszánt pedagógusoknak, az oktatási intézményeknek köszönhetően talán újraéled a kórusmozgalom. A közös éneklés mindenkori örömforrás annak is, aki részt vesz benne és annak is, aki hallgatja.

A fesztivál résztvevői a búcsúhangversenyre folklór programmal készültek, amelyen felléptek a Batthyány néptáncosai is. Művészeti vezetőjük Fantolyné Makány Ildikó.

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Felső Tagozatos Kórusa Molnár Elvira karnagy vezetésével a gyermekkari, vegyes kari, és csengettyűs együttes műsorukkal előadott változatos, hangulatos élményért díszoklevélben részesült.

Forrás: szekesfehervar.hu, Csordás Csilla, batthyanysuli.hu

Fotó: Bácskai Gergely, Bense Zoltán, Simon Erika

Bense Zoltán
              

Kövessen minket a Facebookon is!