Sport 2024. május 4. 08:30

Koppányok áprilisa a hagyomány, a kultúra és a sport körül

Képgaléria
Koppányok áprilisa a hagyomány, a kultúra és a sport körül
Április 21-én rendezte soron következő versenyét Horgoson, a Magyarkanizsai Íjász Kör. 12 célt kellett két körben leküzdeni az íjászoknak. Az időjárás nem volt kegyes, de mindenkire egyformán  adta hideg áldását, aki jelen volt. A pálya nehezen leküzdhető izgő-mozgó célokból állt, sokszor még közelinek sem volt mondható. A pontszámok így nem lettek kimagaslóak, de a versenysorrend így is tükrözte a tudást.

A Koppányok a következő eredményeket érték el

Tradival lövők redményei:
Bicskeiné 314 pont, 43,6%, első helyezett.
Csatlós Norbi 264 pont, 36,6%, helyezés még nem ismert.
Füleki Bianka 168 pont, 23,3%, első helyezett.
Nagy Zoltán 167 pont, 23,1%, helyezés még nem ismert.

Vadászíjjal lövők:
Tóth Milán 355 pont, 49,3%, helyezés még nem ismert.
Füleki Imre 244 pont, 33,8%, helyezés még nem ismert.
Füleki Nikolett 146 pont, 20,2 %, első helyezett.

*  * *

Április 27-én én is harcba álltak a Koppányok. Hódmezővásárhelyen, a téglagyári tanösvényen rendezték meg a Sólyompróba 3. fordulóját. Tízen neveztek a Koppányok a megmérettetésen. Csodálatos környezetben, madárrezervátumban, szép időben zajlott a verseny. 24 célt vegyesen 2D, 3D mozgó ügyességi és lőlapos keverékéből állították össze a Hódmezei Őrzők Íjászegyesület, mint szervezők. A jó idő, madárcsicsergés, kiváló pálya mellé a mostanában szokatlan magas nevezői létszám párosult.

Vadászíjjal lövők:
Dinnyés Gyula 552 pont, 76,7%, első
Tóth Milán 519 pont, 72,1%, első
Zoboki Csenge 349 pont, 48,5%, második
Füleki Imre 318 pont, 44,2%, nyolcadik
Füleki Nikolett 288 pont, 40%, második

Tradi íjjal lövők:
Szólya Imre 516 pont, 71,7 %, második
Bicskeiné Csányi Mária 419 pont, 58,2%, első
Csatlós Norbert 401 pont, 55,7%, kilencedik.
Nagy Zoltán 265 pont, 36,8%, tizenhetedik.
Füleki Bianka 260 pont, 35,7 %, első.

*  *  *

Április 28-a sem telt el eseménytelenül a Koppányok életében, hiszen két irányba indultak. Ki kulturális eseményre, ki íjászversenyre. 15-en vettek részt részt a kondorosi kiránduláson, ami fantasztikus élmény volt. A Fehérliliom Népfőiskola volt a vendéglátónk, és minden területen maximális odaadással, szívvel-lélekkel foglalkoztak velünk. A reggeli eligazítás után, a Népfőiskolával ismertetett meg bennünket Barbara, az idegenvezetőnk. Bemutatta az intézményt, alapítástól a jelenlegi működésig, az épület falain látható ősi magyar szimbólumok jelentésével is megismertetett minket. Bemutatót kaptunk az intézményben működő gyógynövényesről, a "Jó füvek" termesztésének programjáról és azok feldolgozásáról is, a termesztéstől a szárításon át a tárolásig, felhasználásig. Fürdőbomba-készítés bemutatót is kaptunk, és ki lehetett próbálni a vesszőfonást, és a seprűkészítésbe is bepillantást nyerhettünk. Mire ennek a végére értünk már dél volt, és következett az ebéd: gulyásleves és káposztás kapucnyika. 

Ebéd után elindultunk a városi sétára. Elképesztő hogy mi várt ránk. A Kondorosi Csárda egy múzeumot rejt, Rózsa Sándornak és a betyárvilágnak emléket állítva. Élethű beszélő viaszbábukkal, gazdag, látványos gyűjteménnyel egészen a pincéig. A csárda után elsétáltunk a tájházba, utána pedig a Varrodai-tónál időztünk egy kicsit, besétálva a tavon kialakított Családok-szigetére. Menet közben a köztéri fafaragásokról is információt kaptunk. A városi túránk utolsó pontja az evangélikus templom volt, ahol orgonazene mellett tudtunk egy kicsit elcsendesedni a napi nyüzsgés után. A napunk záróprogramja a Népfőiskolára visszatérve a Viharsarok Táncszínház fergeteges előadása volt, a Talléros együttes kíséretével. Történeti és néprajzi kirándulás is volt egyben a műsoruk, mert a kora középkortól a XIX. századig karolta fel az előadás a táncokat, az egész Kárpát-medence területéről. Nagyon jó volt, mert minden tánc felkonferálása egyben rövid ismertető is volt a következő tánc jelentéséről, a viseletekről és a korról, amiben a tánc született. Azt hiszem felejthetetlen élményt kaptunk, köszönjük NMI!

Ugyancsak április 28-án a Halasi Napsólymok rendeztek versenyt, a DAR első állomása zajlott a homokos dűnékkel tarkított erdőben. A viszonylag kis létszámú nevező egy OB-jellegű versenyen vehetett részt. Elért pontszámokkal a Koppányok minősítést szerezhettek volna. A kiváló felkészítés volt és jelzés, hogy kinek, hol kell javulnia. Az alacsony létszám okából mind a négy Koppány a dobogón végezte a napot.

 

Kövessen minket a Facebookon is!