Program 2024. május 7. 08:00

Könyvtársarok: „Madarat lehet velünk fogatni”

Könyvtársarok: „Madarat lehet velünk fogatni”
Május 10-e 1996 óta a madarak és fák napja. Ám már korábban, 1902. május 19-én Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte hazánkban az első madarak és fák napját. Az ünnepet Herman Ottó kezdeményezésére csak néhány évvel később vezették be. A II. világháború után feledésbe merült ez a nap, 1994-ben vált ismét országos mozgalommá.

A 2019-ben Zöld Könyvtár Díjat nyert Petőfi Sándor Városi Könyvtár e jeles nap alkalmából május 11-én, szombaton madárbarát családoknak kínál egy hasznos időtöltést. A GyermekBirodalomban az ügyes kezűek papírból kismadarakat készíthetnek. A családok összemérhetik tudásukat: a hagyományos totó mellett madárhangokat is fel kell ismerniük. A helyes megfejtők jutalomban részesülnek. Zsirmik István a világ különböző tájairól származó meséket ad elő, amelyek főszereplői az égi vándorok. A programon résztvevők még élő csőrösökkel is találkozhatnak, hiszen galambbemutatóra és -röptetésre is sor kerül.

A kölcsönzői térben megtekinthető Banosné Mónus Mónika kiállítása, aki fényképein Gátér és Félegyháza madarait örökítette meg. A délelőtti program végén emlékül tűzzománc kitűző is vásárolható, amellyel a Magyar Madártani Egyesületet támogatják.

Akik még többet szeretnének megtudni a szebbnél szebb madarakról és az életünkhöz nélkülözhetetlen fákról, azok a bibliotékában található kiadványokból bővíthetik ismereteiket.
        

                      

Kövessen minket a Facebookon is!