Helyi hírek 2024. május 4. 16:35

Elbúcsúztak a Mezgé diákjai is

Képgaléria
Elbúcsúztak a Mezgé diákjai is
Elballagtak a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjai, május 4-én. Az intézményben összesen 87-en fejezték be tanulmányaikat és készülhetnek fel a május 6-án, hétfőn kezdődő érettségire és a május végi szakmai vizsgákra.

Rózsa Pál igazgató a Déli Agrárszakképzési Centrum főigazgatójának, Szerdai Zsuzsannának gondolatait tolmácsolta: – A középiskolában töltött évek gyorsan elrepülnek, a gyermekekből ifjú felnőttek lettek, az álmok helyét a valóság veszi át, ahol az első nagy megmérettetés, a szakmai és az érettségi vizsga. Ez teszi fel a koronát eddigi tanulmányaitokra és bizony lesz, akinél ez fényesebb, másoknál kissé kopottabb, kinek-kinek megszerzett tudása szerint. A lehetőségek adottak voltak mindenki számára, azok kihasználása az egyén tehetségétől és szorgalmától függött. Ebben partnerek voltak az intézmény oktatói is, akik igyekeztek a lehető legtöbbet segíteni az életre vezető úton. Lelkiismeretes munkájukért köszönet illeti őket. A ballagással és az azt követő vizsgákkal lezárul életetek egy szakasza és kezdődik egy új élet, amely még izgalmasabb, még nagyobb felelősséggel jár. Közületek sokan továbbtanulnak, mások munkába állnak, de nekik sem szabad megfeledkezni a tanulásról. A ma tudása holnap már elavult lesz. Aki tisztességben akar élni, annak folyamatosan kell bővítenie ismereteit, alkalmazkodva a társadalmi elvárásokhoz.

„Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik” – írja Wass Albert. Ne keressétek tehát az igazi munka és teljesítmények nélkül kiadott bizonyítványok csalóka világát. A sikerért, a tudásért mindig meg kell dolgozni. Igyekezzetek megérteni mindent, de egy-egy területen mélyedjetek el az átlagosnál jobban. Ettől lesztek egyediek, érdekesek. Sose legyetek szürke átlagemberek. Minden végzős diáknak kívánok sok hitet, kitartást és szerencsét!

Ezt követően az igazgató dicsérő szavakkal ismerte el a diákok igyekezetét:
– Feldíszítettük az iskolát, útravalónak szánt mottót írtunk a táblákra, virágot, könyvet, tarisznyát készítettünk, de mégsem ragyog minden úgy, ahogy az ünnepen illenék. Az ünnepbe ugyanis ilyenkor mindig egy kis szomorúság keveredik: a búcsúzás pillanata mindannyiunkban vegyes érzelmeket teremt. Végre megszabadulhattok minden kötöttségtől, a felelésektől, a dolgozatírástól, de ide kötnek az emlékek, a csínytevések, a barátok, a szerelmek. Higgyétek el, ezeket az éveket nem lehet kitörölni, valamilyen nyomot hagy mindenkiben, így bennünk, tanárokban is. Nem fogunk, nem is akarunk elfelejteni benneteket. Az itt eltöltött idő összeköt bennünket. Annyi minden történt az elmúlt évek alatt. Jó felidézni az első napokat, heteket, amikor ismerkedtetek egymással, az iskolával, próbára tettétek tanáraitok türelmét, megértését, szigorát. Aztán egyre magabiztosabban kezdtetek mozogni a MEZGÉ-ben, kiérdemeltétek az első komolyabb dicséreteket és intőket, mígnem, mára az iskola főszereplőivé váltatok, és ballagásotok alkalmával mindannyian ünneplőbe öltöztünk.

Azt mondják, az ember emlékezete az ünnepélyes pillanatokat élénkebben őrzi. Szeretnénk, ha az ilyen pillanatok sorában kapnának helyet a búcsú pillanatai is. Egy órányi időtök van csupán, hogy elköszönjetek az iskolaépület és az udvar – számotokra kedves zugaitól, tanáraitoktól, diáktársaktól, mindattól, ami éveken át biztonságot és védelmet jelentett nektek, – ami a múló évek nyomában a diákélet szép korszakává ötvöződik. Ezt az iskolát az idők sodrával érkező és búcsúzó diákok szeretete, sikerei, munkája és a felnőttek elkötelezettsége érlelte jó nevű, elismert, népszerű iskolává, sőt, büszkén mondhatom: a régió, illetve az ország legszínvonalasabb agrár-szakképző intézményévé. Köszönöm nektek, hogy akkor – sok évvel ezelőtt – ezt az iskolát választottátok, hogy szerettétek és segítettétek. Köszönöm a reggeli mosolyt, a színvonalas műsorokat, a rendezvényeken nyújtott segítségeteket, a tanüzemekben végzett munkátokat, az iskola hírnevéért bizonyított szorgalmatokat és tehetségeteket, a szép országos versenyeredményeket.

Végezetül az iskola legkiválóbb diákjai vették át díjaikat:

A ballagáson „Akikre büszkék vagyunk” emlékplakettet kaptak az országos versenyeken kiemelkedő helyezéseket elért tanulók és könyvekkel jutalmazták a megmérettetésen részleges vizsgamentességet szerzett végzős diákokat.

A Hentes és húskészítmény-készítő Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a 3/11/H osztályból

Vidra Máté 1. helyezést (és különdíjban részesült a legjobb elméleti versenyeredmény és legjobb csontozó gyakorlati eredményéért),

Gál Dénes Álmos 4. helyezést (és különdíjban részesült legjobb kereskedelmi gyakorlat, legjobb termékgyártás gyakorlatból),

Pálinkó Roland 7. helyezést ért el.
Mindhárom tanuló jeles szakmunkás bizonyítvánnyal „felszabadult”.

A Gazda/Lovász szakmairány Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a 3/11/L osztályból
Szabó Ada Virág
4., Szalkay Zsanett 9. helyezést ért el.
Minkét tanuló jeles szakmunkás bizonyítvánnyal „felszabadult”.

A Gazda/Növénytermesztő szakmairány Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyt Hódmezővásárhelyen rendezték meg, ahol a Mezgét a 3/11/G osztályból Laczkó Antal és László Balázs tanulók képviselték. Laczkó Antal a 4., László Balázs pedig a 7. helyezést érte el.
Mindkét tanuló jeles szakmunkás bizonyítvánnyal „felszabadult”.

Emlékplakettben részesülnek a Mezőgazdasági technikus Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen dobogós helyezést elért tanulók: Bathó Zoltán Kristóf 1., Vajda Katinka Fanni 2.Szabó Bernadett Éva 3. helyezés.

A P&P Pékáru képviseletében Kurucz Róbert tanüzemvezető, valamint Horváth Krisztián és Dányi János oktatók adták át az iskolai jutalmak mellett a cég ajándékait.

A Pék Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyt Budapesten rendezték meg, ahol az iskolát Csernák Tamás 3/11/PC osztályos tanuló képviselte, aki a 4. helyezést érte el a megmérettetésen, valamint elhozta a legjobb portfólió különdíját. Teljesítményével jeles szakmai bizonyítványt szerzett. Ezen kívül Tamás a Pék Hagyományőrző Termékek Versenyén bronzérmet szerzett.

A Pék-cukrász Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyt Békéscsabán rendezték meg, ahol Lipóczi Lili 3/11/PC osztályos versenyző a 8. helyezést érte el. Jeles szakmunkás bizonyítvánnyal „felszabadult”, valamint a Pék Hagyományőrző Termékek Versenyén szintén bronzérmet szerzett.

A P&P Pékáru Kft. ajándékait kapják a pék illetve a cukrász hagyományőrző versenyeken elért eredményeikért a következő tanulók a 3/11/PC osztályból: Szabó Ramóna mézeskalács-díszítő versenyen elért ezüstéremért, Szabó Vivien pozsonyikifli-készítő kategóriában ezüstérmet szerzett, Petrányi Regina kézi konyakosmeggy-készítő kategóriában aranyérmet szerzett, Rab Veronika és Papp Alexandra Mercédesz hagyományos sütemények versenyén aranyérmet kapott.

A Gazda/Állattenyésztő szakmairány Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, amit szintén Hódmezővásárhelyen rendeztek meg, Csányi Péter 3/11/G osztályos tanuló a 10. helyezést érte el, ezért jutalomkönyvben részesült.

Az Élelmiszeripari Technikus Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért eredményük alapján részmentességet kaptak a szakmai vizsga teljesítése alól a következő tanulók: Kiss Gábor 7., Surányi Adél 9., Nagy Evelin 10. helyezéséért.

Kiváló szakmai munkájukért a Déli Agrárszakképzési Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. által felajánlott 50 ezer forintos utalványokat Kocsis Zoltán ügyvezető adta át a következő diákok részére: Vidra Máté – hentes és húskészítmény-készítő, Gilányi Iringó – gazda, lovász szakmairány, Csúri Anasztázia Nikolett – gazda, állattenyésztő szakmairány, Ferenczi Imre – gazda, növénytermesztő szakmairány

V. B.
            

Kövessen minket a Facebookon is!