Kultúra 2024. május 6. 12:20

Monumentális Móra-mellszobor készül homokból, a Hattyúház előtt

Monumentális Móra-mellszobor készül homokból, a Hattyúház előtt
Terepbejáráson és anyagmegtekintésen járt városunkban Monostori Ferenc szobrászművész, aki az idei Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás alkotója lesz Kiskunfélegyházán.



Monostori Ferenc szobrászművész 2003-ban, Portugáliában ismerkedett meg a homokszobrászattal, azóta hazánkban és a világ különböző pontjain kápráztatja el közönségét olykor hatalmas méretű alkotásaival. Homokból készült szobrát csodálhatják meg a kiskunfélegyháziak hamarosan, hiszen az idei Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás művészeként érkezik hozzánk. Lantos Szabolcs, az esemény szervezője lapunknak elárulta, hogy 2017 óta tervezi Monostori Ferenc meghívását a kiállításra, de szerencsére 2024-ben mindez megvalósulhat.



A szobrászművésztől megtudtuk, hogy itthon a bányahomok kiváló alapanyag az alkotásokhoz. A műveletet a homok összedöngölésével kezdik, hiszen ez teszi időtállóvá a szobrokat. Körbekalodázzák, majd 20 centis rétegenként döngölik össze a bányahomokot. Egy masszív blokk lesz ezek után az eredmény, amit könnyedén formálhat. Városunkban 45 tonna homokkal dolgozik majd május végén Monostori Ferenc. A Miénk itt a tér kiállítás megnyitását megelőző napon kezdik a munkafolyamatot a döngöléssel.



Május 17-én, pénteken berendezik a kiállítást, lezajlik a megnyitó esemény és a faragás – ami megközelítőleg egy hetet vesz majd igénybe – május 18-án, szombaton kezdődik el. A városlakók szemtanúi lehetnek, ahogyan Monostori Ferenc keze munkája nyomán egy 3,5 méter magas és körülbelül 3 méter széles Móra Ferenc-mellszobor megszületik a Hattyúház előtt.



A szobor egészen a fagyok beálltáig, körülbelül decemberig marad a téren.

Z. A.
             

Kövessen minket a Facebookon is!