Helyi hírek 2024. május 8. 13:40

Oldott hangulatban, lelkesen

Képgaléria
Oldott hangulatban, lelkesen
A Batthyány Lajos Általános Iskolában április végén rendeztük meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozásunkat a nagycsoportos óvodások számára. A gyerekek oldott hangulatban, lelkesen dolgoztak.

Általános fejlesztés: (Solymosiné Antalicz Tünde fejlesztőpedagógus)
Az óvodásoknak pontozott ábrába rajzolt mintákat kellett megfigyelniük és lemásolniuk. Ebben a feladattípusban egyre ügyesebbek, precízebbek voltak. A következő feladatban hiányos rajzokat kellett kiegészíteni, amelyben észlelniük kellett a rész és egész viszonyát. Itt is figyelmesen, és pontosan dolgoztak. A szem-kéz mozgásának összehangolt, közös munkájára volt szükség a vonalvezető feladatnál, amelynél állatokat kellett elvezetni a táplálékukhoz. Végezetül gyurmázással erősítettük a kéz izmait.

A foglalkozás során az tapasztaltam, hogy a gyerekek feladattudata, feladattartása, monotóniatűrése és a szociális készsége sokat fejlődött. Képesek kitartóan és elmélyülten dolgozni, segítőkészek és empatikusak egymással.

Mozgásfejlesztés: (Bense Andrea gyógytestnevelő, tanító)
A foglalkozást bemelegítő gyakorlatai változatos keresztmozgások voltak. Ezek a mozgásformák a két agyfélteke hatékony együttműködését fejlesztik, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a tanulás, megismerő tevékenység és az olvasás hatékony legyen.

Bemelegítés után olyan akadálypálya várta a gyerekeket, amelynek eszközei, feladatai már ismertek voltak számukra. Ez biztonságot, önbizalmat adott a feladatok végrehajtásához. Az első állomáson változatos egyensúlyozó és szökdelő feladatokat kellett végezniük a padlóra helyezett ugrálókötélen. Ez a feladat egyensúlyérzéket, ritmusérzéket is fejlesztett. A második állomás a mozgáskotta módszeren alapuló szín-forma-ritmus feladat volt. Ez egy összetett feladat. Nagy figyelmet, koncentrációt igényelt: formákat, színeket azonosítottak, összehasonlítottak és ritmusra mozogtak. A harmadik állomásnál tornaszőnyegen „palacsintáztak”, kúsztak, utánzó járásokat végeztek. Ezek a feladatok az egyensúlyérzéküket, térbeli tájékozódásukat és koordinációjukat is fejlesztették.

A gyerekek már nagyobb önállósággal, önbizalommal végezték a feladatokat. Figyelmük, kitartásuk sokat fejlődött az első találkozásunk óta. Nagy öröm számomra, hogy továbbra is lelkesen, az új feladatokra nyitottan vesznek részt a foglalkozáson.

Solymosiné Antalicz Tünde
              

Kövessen minket a Facebookon is!