Kultúra 2024. május 11. 16:00

Félegyháziak is szerepeltek az Énekel az Ország kórusában

Félegyháziak is szerepeltek az Énekel az Ország kórusában
1985-ben Hollerung Gábor, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetője álmodta meg az Énekel az Ország elnevezésű amatőr kórusok és énekesek számára létrehozott eseményt.

Azóta évről évre határon innen és túlról érkeznek kórusénekesek, hogy több hónapos felkészülést
és egy intenzív kórushétvégét követően a zeneirodalom legjelentősebb alkotásait szólaltassák meg. A nagyszabású koncertnek a Művészetek palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont, ahol az idei, immáron 38. alkalommal megrendezett eseményen Georg Friedrich Händel 1738 őszén írt Izrael Egyiptomban című bibliai oratóriumát adták elő.



Lapunk fotóriportere, Fantoly Márton második alkalommal volt részese ennek a maradandó élménynek. Ezúttal két kórustársával együtt – akik szintén a Kiskunfélegyházi Zenebarátok kórusában énekelnek – vettek részt a produkcióban.

Mártontól megtudtuk: a próbákat Budapesten tartották, a Budafoki Dohnányi Zenekar próbatermében. Az első próba február másodikán volt és onnantól kezdve minden hétvégén találkoztak legalább egyszer, ahol a beéneklés után minden szólam elvonult és külön próbálták a darabot. A szólampróbát követően pedig mindenki együtt énekelte el azt, amit tanult. A beosztásuk meglehetősen
intenzív volt, április 26-27-28-án egy táborban is részt vettek Szolnokon, ahol szinte egész napos próbák voltak. Azt követően május 4-én egy zenekari próbát tartottak Dunaharasztiban, május 5-én pedig teltház előtt adtak koncertet. A félegyházi csapat számára óriási élmény volt részt venni a kezdeményezésben, amely Márton szerint a közös éneklés örömünnepe volt.

T. L.
              

Kövessen minket a Facebookon is!