Helyi hírek 2024. május 14. 08:00

Zöld, zöld, zöld – környezetrendezés felelősséggel

Zöld, zöld, zöld – környezetrendezés felelősséggel
A folyamatban lévő beruházásoknál fontos szempont volt, hogy az adott műszaki infrastruktúra – út, kerékpárút, parkoló, járda – megépítésével együtt olyan helyekkel gazdagodjon Félegyháza, amelyek igényesen rendezett, szép és kellemes tartózkodási helyet kínálnak az itt élőknek, és egy otthonos város képét formálják. Ez az elképzelés jelenik meg a városépítészeti fejlesztésekhez kapcsolódó zöldfelületek újragondolásában is, aminek részleteiről Nagy Ágnes főkertésztől kaptunk tájékoztatást.



Zöld város 2.


A korábbi Zöld város 1. szakaszban a Batthyány–Attila utcáig átépült kerékpáros, valamint gyalogos séta- és pihenőburkolatok átépítése folytatódik az Ady–Dózsa utcáig. A mozgalmasan kanyargó-teresedő színes kiselemes rakott burkolatokat, köztéri berendezéseket, és az új közvilágítást hangulatos növénykiültetések kísérik a Kossuth utca több mint 200 méternyi középső szakaszán. A munkák során kettő, napjainkra leromlott egészségi állapotú császárfát, két szivarfát, öt nyírfát és három gyomfát kellett kivágni. Helyettük 25 darab díszfát – közöttük több Malburg platánt – telepítenek.

A Kossuth utca „védjegye” a platánfa, ezért már a korábbi közterület-megújítási szakaszban megkezdődött a hiányossá vált szakaszon újak telepítése. Az idős, fehértörzsű, több mint 110 éves, egykor temesvári faiskolából beszerzett fák mellett a meglévő fasorok fái egy vegyes hibrid magonc állomány, amelyek közé most ezt a kisebb koronájú német fajtát ültetik be.



Nagy Ágnes hangsúlyozza: ezzel egy hosszabb időtávra tervezett fasormegújítás vette kezdetét, remélve, hogy a különböző korú és fajtájú platánok együtt egy szép és izgalmas együttessé válnak. Ezt egészíti ki a fák alatt a sok színes, mozgalmas cserje-évelő kiültetés. Az átépítési munkák során 400 cserje, 12500 darab évelő és több, mint 7000 tavaszi hagymás évelő kerül a Kossuth utca e szakaszára. Szellőrózsák, haranglábak, őszirózsák, harangvirágok, bőrlevelek, völgycsillagok, gólyaorrok, páfrányok, hunyorok, sásliliomok, tűzesők, árnyliliomok, lángvirágok, macskamenták és kökörcsinek mellett sok-sok különlegesség között sétálhatunk majd tavasztól tavaszig.

A teljes Zöld város projekt területén pedig továbbra is folytatódik a természet ihlette, a természetes folyamatokra építő zöldfelület-gazdálkodás.



Horváth Zoltán utcai út-, parkoló- és járdaépítés

A többemeletes városközponti lakótelep és a polgári házas beépítés közé ékelődő új burkolatok az egyre növekvő területű – immár néhány éve tudatosan fejlesztett – városközpont legújabb rendezett területe. Az itt rendelkezésre álló, mindössze néhány tíz négyzetméternyi területen egy újfajta növényegyüttes kialakítását tervezik a szakemberek. Az úgynevezett Miyawaki kiserdők elve alapján, de száraz, meleg élőhelyek növényeiből kialakított vegyes, többszintes növényállományt telepítenek az út és a lakóépületek közé.

A telepítés lényege a sokféle, különböző magasságra növő növényből létrehozott sűrű ültetés, ahol a „szorosság” miatt a napfény felé törekvő fiatal növények élénk versengésbe kezdenek a fényért. Így az átlagosnál gyorsabb növekedéssel viszonylag korán záródó „kiserdő” alakul ki. A módszert kifejlesztő, a közelmúltban elhunyt japán botanikus és ökológus rendszerével létrehozott zöldfelületek a világ számos helyén hangulatos elemei a településeknek. Az utóbbi években már Magyarországon is találkozhatunk néhánnyal.



Kerékpárút a Csanyi úton

A nagyjából 1300 m hosszban kiépülő kerékpárúton a Szentesi útról juthatunk el a Honvéd-pályát, az Alsótemetőt, a bikahegyi lakóterületet, a szovjet hősi temetőt, az idősek otthonát, az új bölcsődét, és egy kisebb városi erdőt érintve a csongrádi vasút túloldalán lévő üzemekhez. Az útvonal nemcsak a célállomások miatt jelentős kerékpáros közlekedési nyom, de a 451. számú főközlekedési út mellé tervezett kerékpárúttal együtt majdan gyönyörű szakasza lehet az utóbbi években mind többek által kedvelt és lelkesen űzött szabadidős kerékpározásnak is.



A kerékpárút környéke jelenleg is szépen fásított. A város felé eső szakaszán szép, idős piramistölgyek és platánfák találhatók, de a továbbiakban is többfelé akácfák kísérik a nyomvonalat. Az új, 2,3 méter széles burkolat építése a szomszédos erdő néhány ferde, alulra szorult fájának a kivágását igényli, de helyettük – a tölgyek és platánok méltó folytatásaként – díszfákkal lesz pótolva a meglévő akácfasor. A kerékpárút építésével, környezetének rendezésével a legdélebbi lakóterület kényelmes, környezet- és klímabarát megközelítése válik lehetővé, és további rekreációs, kiránduló lehetőségek irányában nyílnak újabb lehetőségek.

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!